Підполковник ЗС Канади назвав основні напрямки, на яких зосередилася операція UNIFIER в Україні

12 Липня 2018, 12:25

У межах навчально-тренувальної операції UNIFIER в Україні перебуває близько 200 військових Збройних Сил Канади, які зосередилися на кількох основних напрямах. Насамперед це супровід колективної та індивідуальної підготовки в Центрі бойової підготовки в Яворові. Про це в інтерв’ю Тижню розповів командувач UNIFIER, підполковник ЗС Канади Фрейзер Олд.

 

За його словами, останній входить до складу Міжнародного центру миротворчості та безпеки в Старичах. Там зосереджено близько третини всього контингенту UNIFIER.

 

«Раніше канадські інструктори навчали українських бійців, однак тепер ми дедалі більше підтримуємо й консультуємо ваших викладачів та офіцерів штабу. Це здебільшого підхід «тренувати тренера», а не індивідуальна підготовка військових, яку ми практикували раніше і яку зараз уже припинили. Вважаю це ознакою великого прогресу, бо, чесно кажучи, ЗСУ вже не потребують, щоб ми вчили кожного бійця. Тому зосередилися на допомозі в підготовці інструкторів, планувальників, штабних офіцерів, які потім самотужки зможуть організувати якісні курси для особового складу», – повідомив Олд.

 

Інша частина контингенту UNIFIER, за словами підполковника, підтримує навчання військових інженерів та саперів у Центрі розмінування ЗСУ в Кам’янці-Подільському. Там канадські інженери щодня працюють пліч-о-пліч зі своїми українськими колегами над покращенням навичок розмінування та знешкодження вибухових пристроїв.

 

Крім того, розповів він, канадські військові зі складу UNIFIER відповідають за низку занять у 25-му Навчальному центрі військової служби правопорядку ЗСУ у Львові, де проводять тримісячні курси з підготовки майбутніх військовослужбовців ВСП. Окрім занять із курсантами канадські інструктори також готують для Центру інструкторів.

 

«Канада також підтримує розвиток тактичної медицини, що надзвичайно важливо в умовах перебування військових у зоні бойових дій. У такій ситуації вкрай важливо, щоб військові вміли надавати медичну допомогу пораненим. Здатність урятувати життя свого товариша важлива й для підтримки морального духу війська та країни загалом. Тому канадські інструктори відряджені проводять навчання з тактичної медицини в різних куточках України. Частина з них перебуває у 205-му Центрі тактичної медицини в Десні, де вони розробляють навчальні курси для українських інструкторів та тактичних медиків», – сказав Олд.

 

Також, за його словами, UNIFIER має низку вужчих, не менш важливих напрямів.

 

«Ми долучилися до програм підготовки снайперів, а також професійного розвитку сержантського складу в окремих навчальних центрах. Невелика група викладачів передає свої знання офіцерам Одеської академії. А ще маємо радників, які працюють у низці ключових управлінь у Києві. Завдяки їм ми налагодили критично важливий зв’язок зі штабами вищої ланки. 18 травня цього року Канада та Україна підписали технічну угоду про поширення нашої місії і  на Національну гвардію. Тому час від часу представники UNIFIER також долучаються до підготовки НГУ. Це здебільшого тренінги з планування для штабних офіцерів. Таким чином командування НГУ вже сьогодні проходить підготовку, сумісну зі стандартами НАТО», – повідомив командувач UNIFIER.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»