Герасим’юк: У Нацраді відбувається оздоровчий процес

6 Липня 2018, 16:22

Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що зараз у Нацраді відбувається оздоровчий процес  – зіткнення невмирущої старої системи з вимогами нового часу, обраного суспільством, що потужно заявило свій демократичний вибір. Про це вона розповіла в інтерв’ю "Телекритиці".

 

"Я гадаю, що це оздоровчий процес. Зіткнення невмирущої старої системи з вимогами нового часу, обраного суспільством, що потужно заявило свій демократичний вибір. Тобто з одного боку – горе нашого часу: популізм, котрий гарними патріотичними декораціями маскує старі механізми управління, вживає регулятор для створення лояльного сприяння одним і стримування інших у конкурентних змаганнях та, на жаль, в політичному протистоянні", – сказала Герасим'юк.

 

З іншого боку, зауважила вона, час і завдання демократії формулюють потребу в утвердженні справжньої незалежності регуляторного органу, завдання якого у відкритий та прозорий спосіб утверджувати інформаційний простір, де панівними мають бути етика і мораль, беззаперечна святість дотримання законів держави, що виборює свою самостійність, а отже – свобода слова в її не спотвореному вигляді, коли нею можна оперувати, як віжками, для управління.

 

За словами Герасим'юк, для зміцнення інформаційної безпеки суспільства шкідливе створення груп впливу всередині регулятора. Результативність демократизації суспільного життя України сьогодні дуже крихка, і в будь-який момент може бути перекреслена вольовими рішеннями владних структур, хто б це не був.

 

"Є такі особливі моменти в розвитку нового суспільства, коли старі підходи проявляють свою невмирущість. Вибори, наприклад. Тоді особливо треба захищати відкритість, зрозумілість, публічність базової, осоновоположної умови інформаційного простору країни – процесу ліцензування. Простими словами – мовлення й забезпечення громадян держави інформацією не може «переділятися» через потаємні домовленності", – пояснила вона.

 

На думку першої заступниці голови Нацради, сьогодні має вирішитися головне: регулятор має утвердитись як реально незалежний орган, що формується не за принципом підкоренності певним гілкам влади, як справді колегіальний, захищений від політизації орган, що сприяє розвитку якісного медіапростору.

 

"Мій спосіб боротьби за це – широка й беззастережна публічність", – наголосила Герасим'юк.

 

Нагадаємо, 5 липня, мало відбутися засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, але його знову скасували. Знову кількох членів регулятора звинуватили у маніпуляціях, а питання продовження цифрових ліцензій телеканалам зависло.

 

17 травня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оголосилапопередження телеканалу "ZIK" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Нові комунікації") через порушення правил ведення мовлення в День Героїв Небесної сотні та на 75-ті роковини з часу Корюківської трагедії.