Акушерка, соціалістка і дипломат зі стажем. Що відомо про нового президента ПАРЄ

26 Червня 2018, 18:24

Новим президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в понеділок, 25 червня, обрали 61-річну Ліліан Морі Паскьє зі Швейцарії, представницю групи соціалістів у ПАРЄ. Зокрема, Паск'є була єдиною кандидаткою на цю посаду, оскільки до кінця 2019 року  право очолювати ПАРЄ закріплено саме за соціалістами. У свою чергу,  екс-президент Асамблеї, італієць Мікеле Ніколетті, був змушений піти з посади достроково у зв’язку з поразкою на виборах в італійському парламенті.

 

Так, Паскьє стала 32-м президентом ПАРЄ та четвертою жінкою на даній посаді. Новопризначений президент має намір сприяти діалогу між усіма країнами-членами та переорієнтувати роботу Асамблеї на фундаментальні цінності Ради Європи, а саме демократію, захист прав людини та верховенство права.

 

 

Тиждень.ua  зібрав біографію та пріоритети новопризначеної очільниці Асамблеї, а також інформацію про її ставлення до України і  Росії.

 

 

Промова

 

У своїй вступній промові Паск'є нагадала, що цінності Ради Європи потребують розповсюдження у всьому світі.

 

"Зростання екстремізму, насильства і репресій в умовах дуже напруженої міграції та безпеки вимагає від нас невпинного підтвердження, голосно і ясно, того, що нас об'єднує. Стурбованість розвитком подій, дійсно великих нападів у ряді європейських країн проти свободи вираження думок, свободи засобів масової інформації, свободи зборів, рівноправ'я і захисту меншин, роблять це абсолютною необхідністю", – зауважила вона.

 

 

Крім того, вона висловила впевненість у тому, що під її головуванням Асамблея продовжить відновлювати свою честь і рухатися до повної прозорості.

 

"Отже, президент Асамблеї відіграє важливу роль у пропаганді цінностей, таких як справедливість, цілісність та єдність, одночасно виступаючи проти ізоляції, ненависті та атмосфери проти всіх", – додала вона.

 

 

 

 

Заяви про фінансування та корупцію в ПАРЄ

 

В інтерв'ю швейцарського видання Swissinfo Морі-Паск'є зазначила, що наразі спостерігається ріст недовіри до міжнародних структур багатосторонньої дипломатії. Так, все більша кількість країн  "взагалі повертаються до них спиною". 

 

Зокрема, з урахуванням власних бюджетних проблем жодна з держав не готова зараз підвищувати свої внески до бюджетів цих організацій. 

 

За її словами, РФ  зі свого боку бойкотує ПАРЄ, та вже майже рік взагалі не виплачує внесків до бюджету Ради Європи.

 

"Поки що жодна з інших держав – членів РЄ не виявила бажання і готовності компенсувати ці втрати", – зауважила вона.

 

 

"І якщо, з огляду на всю цю ситуацію, і є ще на світі інстанція, здатна захистити і відстояти всі ці основоположні цінності та принципи, то це тільки Рада Європи. Але для цього ми повинні мати абсолютно бездоганну репутацію. Нам повинні вірити", – додала вона.

 

Як відзначила Морі Паск'є,  в Страсбурзі швейцарські депутати мають дуже хорошу репутацію, перш за все через їх активної політичної позиції, незалежно від партійної приналежності.

 

"У контексті кризи, в якій перебуває ПАРЄ, швейцарське головування може цілком піти Асамблеї на користь, з урахуванням того, що Швейцарія з її активним нейтралітетом, вважається в світі надійним (міжнародним) партнером". – наголосила вона.

 

Нагадаємо, що у квітні 2018 року депутати ПАРЄ прийняли резолюцію щодо корупції. Так, йдеться про використання фінансових коштів та здійснення корупційних дій, що впливали на роботу Асамблеї щодо Азербайджану. Зокрема, це були  дорогі подарунки (чорна ікра) та навіть пропозиції інтимних послуг. 

 

"ПАРЄ ще належить повернути собі довіру, яку було втрачено  в результаті даного скандалу…Цей скандал застав нас зненацька, з урахуванням того, що ПАРЄ може видавати лише рекомендації. Жодне з наших рішень не вступає в силу негайно і відразу. І саме тому ми були настільки розчаровані спробами підкупити наших депутатів і надати на них політичний вплив.", – підкреслила вона.

 

 

Відзначається, що даний корупційний скандал довів,  що держави як намагалися, так намагаються надалі впливати на депутатів ПАРЄ, адже саме вони обирають суддів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) .

 

 

Реакції

 

Швейцарія

 

Швейцарська щоденна газета Aargauer Zeitung опублікувала коментарі відомих депутатів щодо призначення Ліліан Морі-Паск'є на посаду президента ПАРЄ.

 

"Це добре для репутації Швейцарії". – зауважила очільниця комісії із зовнішньої політики Національної ради Швейцарії Елізабет Шнайдер-Шнайтер.

 

Зазначається, що навіть Швейцарська народна партія (SVP) позитивно оцінила дану кандидатуру.

 

"Вона створена для Ради Європи", – сказав депутат Роланд Бюхель.

 

Крім того, її колеги також очікують, що під час президентства Морі-Паск'є не буде займати одну сторону.

 

"Я сподіваюсь, що в різних конфліктах вона залишатиметься політично нейтральною – у дусі нейтральної Швейцарії", – підкреслила Шнайдер-Шнайтер.

 

 

 

Україна

 

Зазначається, що  член української делегації в ПАРЄ, нардеп від "Народного фронту" Георгій Логвинський заявив, що по українському питанню новообраний президент змушена буде враховувати думку всієї організації, а не тільки Соціалістичної групи, що висунула її на цю посаду. 

 

"Паск'є ми знаємо досить непогано. Вона колишня очільниця регламентного комітету ПАРЄ. Ми постійно з нею співпрацювали і працювали. Соціалісти наразі фактично номінували свого члена на посаду президента ПАРЄ. Так, Соціалістична група нового президента ПАРЄ Паск'є переважно підтримує політику РФ. Але депутат і президент – різні речі. Тепер їй доведеться дослухатися до думки всієї організації. Після історії з  Аграмунтом (екс-президентом ПАРЄ, – Ред.) будь-який глава організації має поводитися обережно і збалансовано, не виходячи за встановлені межі. У ПАРЄ немає людей, які не в курсі українського питання. Це стосується і Паск'є. Нам навіть іноді кажуть, що ми надто активні. 70% закритих дискусій у ПАРЄ стосуються теми Україна – Росія", – наголосив він.

 

Водночас постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба відзначив, що Морі-Паскьє прихильно ставиться  щодо повернення Російської Федерації до Асамблеї.

 

"Серед керівництва Асамблеї домінує позиція про те, що Росію потрібно повертати. Зараз обрали нову голову ПАРЄ. Тому, що пан Мікеле Ніколетті склав повноваження в зв’язку з тим, що не пройшов на виборах до парламенту. Новою головою стала пані Паскьє зі Швейцарії. Але вона теж прихильно ставиться до цього питання. Генсек Ради Європи Ягланд не приховує своєї позиції. Він вважає, що Росію потрібно повертати. Тому тут двобій в цьому плані дуже серйозний. Але боремося, не здаємося", – підкреслив він.

 

 

Біографія

 

Новопризначений президент ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є народилася 16 грудня 1956 року в Женеві (Швейцарія). Зокрема, у 1988 році вона отримала диплом акушера. Згодом Паскьє очолювала  Швейцарську федерацію акушерок (у 2009-2013 роках).

 

Водночас політична кар'єра зацікавила Паскьє ще раніше, ніж медична. У 23 роки вона стала членом Швейцарської соціалістичної партії, потім приєдналася до муніципальної ради міста Вер'є (кантон Женева).

 

 

У свою чергу,  на загальнонаціональний рівень вона вийшла  у 1993 році, ставши членом нижньої палати швейцарського парламенту, а з 2007-го працювала вже у верхній палаті, Раді кантонів Швейцарії.

 

З 2012 року  Паскьє представляє свою країну в ПАРЄ. Так, з січня 2018 року вона очолювала парламентську групу "Соціалісти, демократи і „зелені“.