Дев’ять країн ЄС заявили про створення кібернетичних сил

22 Червня 2018, 10:45

За ініціативою Литви дев'ять країн-членів Європейського союзу прийшли до згоди щодо створення кібернетичних сил швидкого реагування. Про це заявив міністр оборони Литви Раймундас Каробліс, повідомляє портал Delfi.

 

Відповідну угоду в понеділок, 25 червня, підпишуть у Люксембурзі Литва, Естонія, Хорватія, Нідерланди та Румунія, а Франція, Іспанія, Польща і Фінляндія офіційно приєднаються до кінця року.

 

"Мета – створити кібернетичні команди швидкого реагування, ротація яких буде проводитися кожне півріччя", – зауважив міністр.

 

За його словами, дані команди могли б приходити на допомогу державам-членам у разі серйозних комп'ютерних інцидентів.

 

Зокрема, зі структурами ЄС буде розглянута можливість використовувати для проекту кошти бюджету ЄС на придбання технічного і програмного обладнання.

 

Так, графік ротації цих сил планується затвердити у 2019 році.

 

У свою чергу, Бельгія, Греція, Словенія та Німеччина приєднаються до проекту на правах спостерігачів.

 

Водночас литовські розвідувальні відомства стверджують, що більша частина ворожої діяльності в кібернетичному просторі пов'язана з Росією та спрямована здебільшого проти органів держвлади й управління Литви  і її енергетичного сектора.

 

Наголошується, що створення кіберсил – один з перших проектів в рамках підписаної 2017 року угоди про тіснішу співпрацю з ЄС у галузі оборони.

 

Нагадаємо, 20 червня глава Федерального відомства з охорони конституції Німеччини Ханс-Георг Масен заявив, що Росія відповідальна за масштабну кібератаку на німецькі електромережі та енергетичні компанії.

 

Раніше стало відомо, що Пентагон розширив повноваження кіберкомандування збройних сил США, дозволивши представникам цього відомства здійснювати  хакерські рейди на іноземні мережі для попередження кібератак. 

 

Як повідомлялося, 19 квітня розвідувальний альянс Five Eyes (П'ять очей; FVEY), який складається з  Австралії, Канади, Нової Зеландії, США та Британії обговорив стратегію протидії кібератакам РФ. Зокрема, вона звинуватила РФ у "використанні кібернетичного простору як складової ширших зусиль із підриву міжнародної системи".