Канадська дослідниця: Боротися з поширенням недостовірної інформації треба на різних рівнях

22 Червня 2018, 08:11

Для протидії поширенню недостовірної інформації треба на різних рівнях. Таку думку в інтерв’ю Тижню висловила дослідниця канадської лабораторії Citizen Lab від Університету Торонто Ксенія Єрмошина.

 

«Перший — це встановити в себе програми, що дають змогу обійти цензуру та блокування. Другий — навчитися розпізнавати сфальшовані профілі й не перепощувати їхні повідомлення.  Нарешті, третій — це виховання свідомого користувача, який уміє перевіряти інформацію за альтернативними джерелами, підтверджувати її на інших каналах, зокрема з публікацій серйозних медіа, що мають добру репутацію. Поки що виявляти тролів уміють не всі. Наступний етап — втручання держав або міжнародних організацій, коли це потрібно. Я також вважаю, що варто залучати самі платформи, такі як Facebook, до блокування неправдивої інформації. Універсального рішення немає», — розповіла вона.

 

 

Також, за словами Єрмошиної, треба пам’ятати, що будь-яка цензура в інтернеті може мати зворотний вплив на забезпечення свободи висловлювання. Численні міжнародні організації, як-от Electronic Frontier Foundation, Access Now та інші, виступають категорично проти будь-якої цензури навіть у часи війни. Водночас штучні користувачі стають дедалі більше подібними на живих людей, деякі навіть уміють припускатися граматичних помилок.  Отже потрібна професійна робота дослідників, учених, котрі мали б виявляти та фахово знешкоджувати всі ці штучні профілі.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»