Канадська дослідниця: Поняття «інформаційний контроль» дуже важливе, щоб зрозуміти анексію Криму саме як гібридну операцію

21 Червня 2018, 10:32

Після прокладки Росією оптичного кабелю до Криму інтернет-трафік із півострова та до нього відтоді повністю відстежується Росією, що дає змогу контролювати інформацію на півострові, а саме поняття «інформаційний контроль» дуже важливе, щоб зрозуміти анексію Криму саме як гібридну операцію. Про це в інтерв’ю Тижню розповіла дослідниця канадської лабораторії Citizen Lab від Університету Торонто Ксенія Єрмошина.

 

«Саме поняття «інформаційний контроль» дуже важливе, щоб зрозуміти анексію Криму саме як гібридну операцію. Воно не обмежується виключно створенням і поширенням неправдивих новин та дезінформації. Це також реструктуризація медійного ринку, зміна законодавства, що регулює роботу незалежних журналістів, які приїздять працювати до анексованого Криму, а також перехід інфраструктур, котрі забезпечують роботу інтернету, під російський вплив», — сказала вона.

 

Єрмошина зауважила, що дуже часто, кажучи про дезінформацію, мають на увазі виробництво новин, у яких деформовано факти або які й зовсім вигадані. Але не варто забувати про суто матеріальний аспект справи: кому належать інфраструктури інтернету та мобільного зв’язку. Важливо бачити дезінформацію в усій глибині проблеми.

 

«Зміст, текст, зображення, відео до неправдивих новин — це лише видима частина значно ширшої операції, що починається у випадку з Кримом у кулуарах Кремля, проходить під водами Чорного моря та завершує свій шлях на екранах телефонів і комп’ютерів мешканців півострова», — наголосила дослідниця.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»