МОЗ запропонувало скасувати обов’язковий медогляд держслужбовців

19 Червня 2018, 15:56

Міністерство охорони здоров’я відправило на підписання проект, який скасовує щорічні профілактичні медогляди держслужбовців. Про це у вівторок, 19 червня, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

 

"За умови узгодження документу з Національним агентством України з питань державної служби та Державним управлінням справами, ми позбавимося ще одного бюрократичного бар'єру. Державні службовці зможуть вільно, як і всі інші, консультуватися щодо стану здоров’я у свого сімейного лікаря та проходити справді потрібні обстеження", – йдеться в повідомленні.

 

Супрун нагадала, що з 2003 року всі держслужбовці мали проходити щорічні медогляди у медзакладах, до яких приписана їхня установа. Під цей наказ потрапляли спеціалісти Адміністрації Президента, Секретаріату ВР, апарату Кабміну, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, працівники місцевих державних адміністрацій.

 

"По-перше, специфіка роботи держслужбовця не потребує регулярного огляду здорових людей всіма можливими лікарями. По-друге, цей метод профілактики в принципі не визнається у розвинених країнах, де за станом здоров’я слідкує сімейний лікар, а профілактичні медогляди проводяться по групах ризику", – наголосила Супрун.

 

Вона підкреслила, що регулярні огляди держслужбовців в Україні здебільшого перетворилися на обхід всіх лікарів з папірцем, аби отримати відмітку “для галочки”, а не дійсно якісне обстеження.

 

Так, за її словами, МОЗ пропонує скасувати цю процедуру.

 

"Скасування цього наказу – один із необхідних кроків до руйнування системи розподілу на такі собі касти, коли службове становище визначає, в якій лікарні тобі лікуватися. Ми трансформуємо систему охорони здоров’я в єдиний медичний простір, де кожен отримає доступ до однаково якісних медичних послуг там, де йому зручно, а не куди приписали", – підсумувала Супрун.

 

Нагадаємо, 13 березня набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я №157, що скасовує низку первинних форм медичної документації. За новими правилами скасовуються останні талони в медичних закладах (талон амбулаторного пацієнта, талон на прийом до лікаря, талон для реєстрації заключних діагнозів). Також скасовується контрольна карта диспансерного нагляду та Книга запису викликів лікарів додому.

читати ще

показати ще