Клімкін обговорить «мовну» статтю закону про освіту з головою МЗС Угорщини

12 Червня 2018, 13:49

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто обговорять імплементацію нового «Закону про освіту», зокрема, в частині мовної статті. Про це у вівторок, 12 червня повідомили в прес-службі ОДА.

 

"Міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сіярто 22 червня проведуть консультації з угорською громадою Закарпаття, зокрема, про це попередили Закарпатську ОДА", – йдеться в повідомленні.

 

Зустріч відбудеться 22 червня у місті Берегове на Закарпатті. Окрім міністрів закордонних справ, у ній візьмуть участь міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер і голова товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович.

 

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон про освіту, в якому передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

 

Згодом Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС. Це рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту".

 

5 травня Міністерство освіти і науки України та угорська громада розпочали переговори щодо імплементації так званої "мовної статті" закону "Про освіту", зокрема сторони спільно працюватимуть над розробкою держстандартів і типових програм.