США евакуювали з Китаю своїх дипломатів через можливу акустичну атаку

7 Червня 2018, 11:30
Сполучені Штати Америки з Китаю відправили декількох американських дипломатів і членів їх сімей для проходження медичного огляду у зв'язку зі скаргами на самопочуття через  акустичний вплив. Про це повідомляє The New York Times.

 

За словами речниці Держдепу США Хезер Науерт, у хворих були такі симптоми, як запаморочення, головні болі, шум у вухах, втома, проблеми із зором, слухом та безсоння.

 

"Безпека американського персоналу та членів їх сімей є нашим пріоритетом", – зауважила вона.

 

"Медичні працівники продовжуватимуть проводити повну оцінку, щоб визначити причину зареєстрованих симптомів ", – додала вона.

 

За даними видання The New York Times, США евакуювали принаймні двох співробітників американського консульства в Гуанчжоу.

 

Крім того, Держдеп направив в Китай лікарів, які обстежують співробітників диппредставництва США. Так, точна кількість людей із даними симптомами не називається. Однак джерела стверджують, що наразі евакуація триває.

 

"Пізніше можуть бути евакуйовані ще кілька співробітників", – відзначає видання.

 

Як повідомлялося, 17 вересня 2017 року колишній держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що США розглядають питання про закриття свого посольства в столиці Куби, Гавані, через низку нез'ясованих інцидентів, які завдають шкоди здоров'ю американських державних службовців у тій країні.

 

На початку вересня 2017 року Держдепартамент США повідомив, що інциденти «акустичних атак» на американських дипломатів у Гавані продовжувались у серпні. Тоді Держдепартамент заявив, що слідство в цій справі за участю Федерального бюро розслідувань продовжується, і кожен з випадків вивчається після отримання нової інформації. До того часу було підтверджено, що вони мали вплив на здоров’я 19 американських державних службовців. Профспілка, яка представляє інтереси американських дипломатів, висловила занепокоєння з приводу серйозності симптомів «акустичного переслідування». Два американські дипломати в результаті атаки зазнали довготермінової шкоди для здоров’я, вони втратили слух і не змогли повернутися до праці на Кубі.

 

Крім того, Міністерство закордонних справ Канади повідомило, що у одного з канадських дипломатів, який працює на Кубі, виявлені ті ж симптоми таємничої втрати слуху, про які раніше завили американські дипломати.