Прокуратура встановила, що обстріл Залізного бойовики «ДНР» вели з Горлівки

29 Травня 2018, 20:25

Прокуратура Донеччини знайшла докази, які вказують, що обстріл міста Залізне, внаслідок якого загинула школярка, був здійснений з непідконтрольного українській владі міста Горлівка. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України у вівторок, 29 травня. 

 

Слідство кваліфікувало обстріл Залізного як терористичний акт. 

 

"В ході досудового розслідування встановлено, що 28.05.2018 об 11:40 членами терористичної організації «ДНР» з міста Горлівка Донецької області було здійснено обстріл населеного пункту Залізне (Торецького району). В результаті розриву одного снаряду загинула неповнолітня Д. Казімірова", – йдеться у повідомленні Генпрокуратури. 

Зазначається, що слідством здобуто переконливі докази, які вказують на вчинення терористичного акту з боку членів терористичної організації «ДНР». 

"Так, місце події представляє собою приватне домоволодіння, яке знаходиться на околиці міста Залізне в бік лінії розмежування з тимчасово окупованою територією на відстані близько 1 км від найближчих позицій Збройних Сил України і початку так званої «сірої зони» та на відстані близько 3,29 км від передових позицій ЗСУ в районі териконів.

 

 

Згідно протоколу огляду місця події, проведеного із спеціалістом у військовій сфері, воронка діаметром 170 см та глибиною 50 см могла утворитись внаслідок розриву снаряду 120 калібру, який міг бути випущений з відповідного міномету різних модифікацій, дальність стрільби яких складає 7-9 км. Мінімальна дальність стрільби складає 460 м".

 

У ГПУ наголошують, що допитані в  розслідування сусіди та рідні загиблої показали, що звуку пострілу не чули, що свідчить про те, що постріл було здійснено із значної відстані. 

 

"Крім того, згідно протоколу огляду місця події, воронка від вибуху має еліпсоїдну форму та витягнута у напрямку польоту снаряду. Здійсненими відмірюваннями за допомогою компасу встановлено, що еліпс воронки спрямований у захід-північ-західному напрямку, що свідчить про те, що постріл було здійснено з території, прилеглої до шахти «Гагаріна», які підконтрольні терористичній організації «ДНР»". 

 

Нагадаємо, у місті Залізне Торецького району на Донеччині в результаті обстрілу бойовиків загинула 15-річна дівчинка. Зазначається, що дитина у той час знаходилася у власному дворі. 

 

Раніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявляла, що за кожним фактом убивства бойовиками дитини на Донбасі має бути відкрито кримінальне провадження, а його матеріали – долучені до позовів України до Російської Федерації в міжнародних судах. Так, перший віце-сіпкер висловила здивування щодо відсутності реакції з боку ОБСЄ, Ради Європи, Євросоюзу чи ООН на дії бойовиків.

 

29 травня посольство Сполучених Штатів Америки в Україні закликало Російську Федерацію відвести важке озброєння після загибелі школярки на Донбасі.