Розвідка Німеччини звинуватила РФ у втручанні в каталонську кризу

16 Травня 2018, 12:56

Керівник внутрішньої розвідки Німеччини, президент Федеральної служби захисту Конституції Ханс-Георг Маасен заявив, що Росія підтримувала каталонських сепаратистів перед референдумом у жовтні 2017 року. Про це повідомляє Der Spiegel.

 

За словами Маасена, він отримав інформацію "не з перших рук", однак те, що йому розповіли в розвідувальних колах, здається йому "досить імовірним". Так, він наголосив, що йдеться про "дезінформацію та пропаганду".

 

Як зазначається, на конференції в Берліні представники НАТО, німецької та британської розвідки звинуватили Росію у спробі "підірвати західні демократії", розгортанні кампанії з дезінформації та поширення фейків.

 

Зокрема, Маасен закликав громадян бути більш пильними і критичніше ставитися до інформації, з якою їм доводиться мати справу.

 

Як повідомлялося, уряд Іспанії проводить аналіз та намагається встановити, хто стоїть за кампанією дезінформації, орієнтованої на Каталонію, на тлі підозр, що можуть бути задіяні Росія та Венесуела. Додамо, що раніше Іспанія заявила про втручання хакерів з РФ у каталонську кризу. Крім того, у НАТО заявили про наявність розвідувальних звітів, які показують, як російські бот-акаунти у соціальних мережах зосередили свою діяльність на Каталонії під час референдуму. 

 

Як повідомлялося, парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії, а Іспанський уряд оголосив про позачергове засідання Кабінету Міністрів після голосування парламенту Каталонії за незалежність. Згодом сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка призупиняє автономію Каталонії та передбачає введення прямого управління в регіон. За активацію статті 155 Конституції проголосували 214 депутатів.