“Дорогою ціною”. Про наслідки відкриття посольства США в Єрусалимі та сутички в Секторі Газа

15 Травня 2018, 20:13

Рішення президента Сполучених Штатів Дональда Трампа про перенесення американського посольства з Тель-Авіву до Єрусалима очікувано мало викликати масові протести палестинських активістів. Зокрема, день відкриття посольства США в Єрусалимі невипадково збігається із 70 річницею проголошення незалежності Ізраїлю. Водночас 15 травня, день скорботи і гніву, палестинці називають Накба, тобто "катастрофа", під час якого зазвичай проходять мирні масові протести. Так, за добу у ході заворушень в Секторі Газа загинули щонайменше 60 палестинців, ще понад дві тисячі поранені. В ООН закликали ізраїльську армію припинити вогонь проти мирного населення, у той час, як Білий дім офіційно поклав відповідальність за насилля в Секторі Газа на угрупування ХАМАС.

 

Тиждень.ua відслідкував і зібрав усю наявну інформацію щодо сутичок в Секторі Газа та реакцію міжнародної спільноти на перенесення посольства США з Тель-Авіву.

 

 

 

"Прекрасний день для миру"

 

Сполучені Штати Америки у понеділок, 14 травня, офіційно оголосили про відкриття свого посольства в Єрусалимі, так як президента Дональд Трамп  визнав місто столицею Ізраїлю. 

 

Так, посольство почне роботу у будівлі консульства США в Єрусалимі, проте згодом планують підшукати більшу будівлю. 

 

Зокрема, переміщення посольства з Тель-Авіва припадає на 70 річницю Ізраїлю. До церемонії відкриття посольства долучилися багато представників США, а саме донька президента Іванка Трамп, її чоловік Джаред Кушнер, міністр фінансів Стівен Мнучін і заступник держсекретаря США Джон Салліван. 

 

 

У свою чергу, Трамп звернувся  до учасників заходу за допомогою відео-зв’язку.

 

Поки відбувалася офіційна церемонія відкриття американського посольства, тисячі палестинців на знак протесту зібралися вздовж огорожі, яка розділяє Ізраїль та Сектор Газа. Водночас уряд Ізраїлю назвав день відкриття посольства США в Єрусалимі "прекрасним днем для миру".

 

 

Крім того, президент Палестинської автономії Махмуд Аббас назвав таке рішення Трампа "ляпасом століття".

 

 

Акція протесту у Секторі Газа і десятки загиблих

 

Заворушення у Секторі Гази призвели до смерті понад 50 осіб і двох тисяч поранених.

 

Так, всього у протестах на кордоні беруть участь до 40 тисяч палестинців.

 

Раніше рух ХАМАС застерігав, що посилить протестуючі виступи через відкриття посольства США в Єрусалимі. 

 

 

"У точці збору на сході від Гази організатори закликають демонстрантів прориватись через огорожу, кажуть їм, що ізраїльські солдати тікають зі своїх позицій, хоча насправді ізраїльтяни посилювали їх. Поблизу бар'єру молоді чоловіки кидають каміння та намагаються запускати повітряних зміїв із запалами, сподіваючись, що так вони підпалять поля на протилежному боці. Водночас більшість демонстрантів – мирні, вони виступають проти втрати своїх будинків та сіл та перенесення посольства. Крізь шум натовпу чутно постріли, до огорожі постійно прибувають і відбувають машини швидкої допомоги, які забирають поранених. У лікарнях кажуть, що перевантажені", – описує сутички американське видання The Washington Post.

 

 

Так, протестуючі палестинці сказали, що прийшли на акцію після того, як їхні близькі та рідні зазнали поранень під час попередніх масових протестів. 

 

"Ми із захватом штурмуємо та хочемо прорватись", – прокоментував виданню активіст Мохаммед Мансура.

 

 

Заяви США

 

Зять американського президента Джаред Кушнер, який брав участь у церемонії відкриття посольства в Єрусалимі, вважає, що саме рух ХАМАС несе  відповідальність за загибель палестинців під час акції протесту.

 

"Як ми побачили під час протестів минулого місяця і сьогодні, ті, хто провокує насильство, є частиною проблеми, а не її вирішення", – зауважив він.

 

Зокрема, більшість прихильників політики Ізраїлю кладуться усю відповідальність за сметрі палестнців також на ХАМАС.

 

"Використання дітей як живого щита – це зло. Терористи точно знають, що буде, якщо атакувати бар'єр. Ізраїль має право захищати кордон. Це координований напад, і ХАМАС намагається привернути увагу до себе, відвернути її від США та Трампа", – твітнув прихильник Трампа та активіст-консерватор Чарлі Кірк.

 

 

"Скільки ще людей має вбити ХАМАС, перш ніж західні організації припинять називати його "громадською групою" у будь-якому контексті? Декому підриви авто, використання бомбістів-самогубців та ракетні обстріли вже можуть здатись такими, що не личать "громадському" суспільству", – написав Джим Герагті з видання National Review.

 

 

Однак не всі громадські діячі США погоджуються з такою думкою.

 

"У Газі сьогодні вбито понад 50 і поранено 2000, це на додадок до 41 вбитого та 9000 поранених в останні тижні. Приголомшлива цифра. Насильство з боку ХАМАС не виправдовує те, що Ізраїль стріляє по беззбройних протестувальниках", – написав екс-кандидат у президенти США сенатор від демократів Берні Сандерс у Twitter.

 

 

"Я вже 100 разів почув сьогодні, як американські посадовці автоматично відповідають, що "Ізраїль має право захищати себе", але ще не чув запитання від журналіста, чи мають право на самозахист палестинці", – написав журналіст видання The Intercept Джон Шварц у Twitter.

 

 

"Вбивство Ізраїлем безлічі палестинців у Газі – це не "сутички", а бійня. Бійня, яку підтримує США. Окупований народ кричить про свої людьскі права. Окупація – це злочин. Негайно припиніть підтримку ізраїльських військових, яка коштує США 10 мільйонів доларів на день", – твітнув  екс-кандидат у президенти США від "Партії зелених"  Джилл Стайн.

 

 

"Для мене всі люди, які захищають Ізраїль, який вбиває протестувальників – трампісти. Не буду терпіти такого лайна. Нудить від них", – написав Джошуа Голланд з видання The Nation.

 

 

 

Білий дім 

 

Заступник речника Білого дому Радж Шах під час брифінгу заявив, що відповідальність за насилля у Секторі Газа несе угруповання ХАМАС. 

 

"Ми знаємо про повідомлення щодо насильства в Секторі Гази. Відповідальність за цю трагедію і загибель людей лежить безпосередньо на угрупованні ХАМАС", – зауважив він.

 

Так, в адміністрації Трампа вважають, що ХАМАС навмисно провокує реакцію у палестинців.

 

 

"ХАМАС" навмисно і цинічно провокує реакцію людей. Це пропагандистський хід", – підкреслив він.

 

Крім того, представник Білого дому додав, що Ізраїль "має право захищати себе".

 

 

Реакції

 

Євросоюз

 

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні відзначила, що Європейський Союз закликає усі сторони сутичок в Секторі Газа до стриманості. 

 

"Сьогодні під час масових протестів біля огорожі в Газі десятки палестинців, включаючи дітей, були вбиті та сотні отримали поранення від ізраїльських військових. Ми очікуємо, що всі діятимуть з максимальною стриманістю, щоб уникнути подальших втрат" – зауважила прдставник ЄС.

 

Наголошується, що Ізраїль повинен поважати право на мирні протести і принцип пропорційності при застосуванні сили.

 

Водночас ХАМАС і організатори протестів повинні забезпечити ненасильницький характер демонстрацій.

 

"Європейський Союз має чітку, консолідовану позицію щодо Єрусалиму, що було підтверджено багатьма висновками Ради ЄС. ЄС буде продовжувати поважати міжнародний консенсус щодо Єрусалиму, викладений, зокрема, в Резолюції 478 Ради Безпеки ООН, в тому числі щодо місця розташування дипломатичних представництв до рішення про остаточний статус Єрусалиму" – додається у заяві.

 

 

ООН

 

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликав Ізраїль припинити вогонь в районі Сектора Газа.

 

За його словами, необхідно притягнути до відповідальності винних за порушення прав людини.

 

"Шокуюче вбивство десятків і поранення сотень людей вогнем з ізраїльської зброї в районі сектору Газу повинно припинитися. Право на життя має бути захищене. Відповідальні за порушення прав людини повинні бути притягнуті до відповідальності. Міжнародне співтовариство повинно гарантувати жертвам справедливість", – написав Зейд у Twitter.

 

Згодом  США заблокували прийняття заяви голови Ради Безпеки ООН, що засуджує вбивства палестинців і закликає до проведення незалежного розслідування. 

 

"Рада Безпеки висловлює своє обурення і засмучення у зв'язку з вбивством палестинських цивільних осіб, які реалізовували своє право на проведення мирних протестів", – йдеться у тексті проекту заяви.

 

У проекті також зазначалося, що члени РБ закликають до проведення незалежного та прозорого розслідування цих дій з метою забезпечення відповідальності за скоєні злочини.

 

Так, постійний спостерігач Палестини при ООН  наполягає на тому, щоб Рада Безпеки засудила вбивства. У свою чергу, постпред Ізраїлю при Організації закликає Раду засудити ХАМАС.

 

Наголошується, що екстрене засідання РБ ООН з ситуації в секторі Гази відбудеться 15 травня о 10:00 за часом Нью-Йорка. 

 

 

Туреччина

 

Віце-прем'єр турецького уряду Бекір Боздаг заявив, що Анкара вирішила відкликати послів зі США та Ізраїлю після заворушень на адміністративному кордоні Сектору Газа. 

 

Зазначається, що турецькі посли у Вашингтоні і Тель-Авіві відкликані для консультацій до турецької столиці.

 

 

Зокрема, президент Туреччини Реджеп Ердоган назвав загибель протестуючих палестинців "геноцидом" з боку Ізраїлю.

 

 

"Те, що робить Ізраїль, – це геноцид. Неважливо, з якого боку це виходить – від США або Ізраїлю – я проклинаю цю гуманітарну драму, цей геноцид", – наголосив Ердоган.

 

 

Крім того, глава турецької держави також відзначив, що Анкара скликає екстрене засідання Організації ісламського співробітництва у зв'язку з подіями в Секторі Газа.

 

 

Франція

 

Міністерство закордонних справ Франції оголосило, що не схвалює рішення США про перенесення посольства з Тель-Авіва в Єрусалим, оскільки такі дії суперечать міжнародному праву. 

 

"Франція не схвалює рішення про перенесення посольства США з Тель-Авіва в Єрусалим, про що неодноразово говорив президент Французької Республіки. Таке рішення йде в розріз з міжнародним правом, зокрема, з резолюціями Ради Безпеки ООН і Генеральної Асамблеї ООН", – йдеться у повідомленні.

 

Так, Париж закликав ізраїльське керівництво "виявити розсудливість і стриманість при застосуванні сили".

 

"Франція нагадує про обов'язки захищати цивільне населення, зокрема, неповнолітніх, і про право палестинців на мирні демонстрації", – наголошується у заяві.