Глава Міноборони Чехії спростувала інформацію щодо виробництва в країні отрути “Новичок”

10 Травня 2018, 18:23

Міністр оборони Чехії Карла Шлехтова заявила, що в країні не виготовлялася та не зберігалася нервово-паралітична речовина "Новичок". Про це вона заявила після закритого засідання Комітету з міжнародних справ Палати депутатів (нижня палата парламенту), передає місцеве видання Ceske Noviny.

 

"Я можу сказати, що комітет завершив переговори щодо резолюції, у якій зазначається, що Чеська Республіка ніколи не виробляла і не зберігала нервово-паралітичний агент типу "Новичок", – заявила вона.

 

Водночас голова комітету Любомир Заоралек додав, що депутати всіх партій погодилися із поясненнями і фактами, представленими експертами.

 

"Інформація, що має важливе значення для громадськості, полягає в тому, що в Чеській Республіці такі речовини не виготовляються", – наголосив він.

 

Нагадаємо, чеський президент Мілош Земан повідомив, що нервово-паралітична речовина "Новичок" вироблялася та випробовувалася в Чехії. Саме цією речовиною у Британії отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку.

 

У свою чергу, Міністерство оборони Чехії пояснило, що в лабораторіях виробляли синтез мікродоз бойових отруйних речовин, зокрема нервово-паралітичні А230, зарин і табун, щоб відпрацювати заходи щодо хімічного захисту, а не з метою нападу. 

 

Згодом прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив, що в країні не проводилося виробництво та не зберігалася нервово-паралітична речовина "Новичок".