Едвард Лукас: Треба зупинити Росію зараз, інакше Китай переможе потім

11 Травня 2018, 08:58

Китайцям, так само як і росіянам, вдається залякувати Захід лише тому, що західні країни йому це дозволяють. Наразі РФ становить серйознішу загрозу, але росіяни можуть дечого повчитися в китайців. Про це на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 

Він ставить питання, якою була б реакція Заходу, якби Росія почала викрадати антикремлівських активістів подібно до того, як це робить Китай зі своїми опонентами в Гонконгу й деінде? А що як режим у Москві використає російську діаспору як політичну зброю, як це роблять можновладці Пекіна?

 

«Росія — бідна країна, тому в нашому конфлікті з Москвою йдеться радше про силу волі й координацію, аніж про засоби боротьби. Однак те, що ми вразливі до кремлівського коктейлю з грошей, пропаганди, кібератак і залякувань, відіграє важливу роль. Не лише тому, що режим Владіміра Путіна вдається до цих засобів, щоб нас послабити. Річ у тім, що невдовзі Китай їх теж використовуватиме, причому набагато масштабніше. Треба зупинити Росію зараз, інакше Китай переможе потім», — пише експерт.

 

Лукас наголошує, що Росії є чого повчитися в Китаю і навпаки. Втішає те, що ці країни ще не засвоїли тих уроків. Але що справді має турбувати Захід, то це те, що колись вони таки це зроблять.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»