“Заснована на брехні”, або “гарант міжнародної безпеки”. Світові лідери про ядерну угоду з Іраном

8 Травня 2018, 17:01

Європейські дипломати запевняють, що так і не змогли переконати президента США Дональда Трампа не виходити з ядерної угоди з Іраном, тому дуже ймовірно, що господар Білого дому оголосить про розірвання ядерного пакту. Світові медіа зазначають, що шанси, що Трамп збереже цю домовленість залишаються "дуже маленькими". Зокрема, президент США пообіцяв повідомити про своє остаточне рішення щодо Тегерану у вівторок, 8 травня. Так, ядерну угоду в 2015 році уклали Іран, США, Британія, Німеччина, Франція, Китай та Росія. Таке міжнародне зобов'язання передбачає відмову від розробки Іраном ядерної зброї в обмін на зняття економічних санкцій, а також заборони на торгівлю нафтою. У рамках Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA) Тегеран повинен різко скоротити запаси збагаченого урану та не виробляти уран для зброї. Однак керівництво США та Ізраїлю стверджує, що цей пакт не стримує Іран від розробки ядерної зброї і не забезпечує міжнародну безпеку, як у цьому переконана Європа.

 

Тиждень.ua зібрав основні тези і заяви політиків щодо наслідків можливого виходу США з ядерного договору з Іраном.

 

Заяви Трампа

 

 

У жовтні 2017 року хазяїн Білого дому заявив, що Вашингтон має намір домогтися того, щоб Іран ніколи не став ядерною державою. 

 

Трамп підкреслив, що США більше не будуть відмовлятися від запровадження обмежень проти Ірану і вийдуть з угоди, якщо ЄС не погодиться на їхні умови.

 

"Ті, хто з якоїсь причини вирішить не працювати з нами, стануть на бік ядерних амбіцій іранського режиму і проти народу Ірану та інших мирних народів світу", – наголосив він.

 

Згодом Трамп застеріг, що Іран зіткнеться з "великими проблемами", якщо вирішить відновити свою ядерну програму.

 

"У них буде більше проблем, ніж їх було раніше", – запевнив президент США.

 

Варто зазначити, що Трамп вимагав від європейських країн, які підписали угоду, до 12 травня виправити недоліки ядерної угоди 2015 року.

 

Зокрема, Трамп, який скептично ставиться до підписаної у 2015 році угоди, говорив про "набагато більшу, можливо, угоду".

 

"Вони повинні були укласти угоду, яка б охоплювала Ємен, яка б стосувалася Сирії, яка охоплювала б інші частини Близького Сходу", – сказав Трамп угоду, яку назвав "божевільною"

 

 

Німеччина, Франція і Британія

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон вважають, що вихід США з ядерної угоди з Іраном може викликати серйозні проблеми.

 

Зокрема, після зустрічі з президентом США Дональдом Трампом президент Франції Еммануель Макрон запропонував обговорити нову угоду щодо ядерної програми Ірану. 

 

За його словами, новий пакт повинен охоплювати програму балістичних ракет Ірану та її роль на Близькому Сході. 

 

"Поза військової присутності нам доведеться будувати мир", – підкреслив Макрон.

 

Згодом президент Франції відзначив, що у випадку виходу США із ядерної угоди з Іраном може виникнути загроза ядерної війни. 

 

"Ми відкриємо скриньку Пандори. Це може спричинити війну", – наголосив він.

 

На думку французького президента, Трамп не хоче війни.

 

Пізніше лідери Великої Британії, Франції і Німеччини оголосили, що ядерна угода з Іраном є найкращим способом запобігти набуттю ядерної зброї Іраном.

 

Так, Тереза Мей узгодила, що угода з Іраном повинна бути розширена на інші сфери, і зокрема стосуватися балістичних ракет. 

 

"Вони сповнені рішучості продовжувати тісну співпрацю із США щодо вирішення ряду проблем, які створює Іран: зокрема щодо питань, які буде покривати нова угода", – йдеться у повідомленні канцелярії Мей.

 

У свою чергу, міністри закордонних справ ФРН та Франції Гайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан Німеччина та Франція повідомили, що планують усіма силами відстоювати збереження ядерної угоди з Іраном. 

 

"З цією угодою регіон безпечніший, ніж без неї. Ми не бачимо причин виходити з угоди… Вона нам необхідна, і ми і після 12 травня зробимо все, щоб її зберегти… Ми побоюємося, що відмова від нього призведе до ескалації, і ми повернемося до 2013 року", – заявив Маас.

 

Водночас він додав, що не бачить ніяких "розумних підстав" відмовлятися від цього документу і переконаний, що не існує реальних альтернатив для контролюючих механізмів, окрім цієї домовленості.

 

За словами Мааса, Німеччина консультуватиметься щодо подальших кроків з Францією і Великою Британією.

 

Крім того, глава МЗС Франції підтримав відповідну заяву.

 

"Ми абсолютно рішуче налаштовані врятувати цю угоду", – наголосив Ле Дріан.

 

Водночас глава британського МЗС Борис Джонсон заявив, що вихід США з ядерної угоди з Іраном може спровокувати гонку атомних озброєнь на Близькому Сході. 

 

"Якщо Іран отримає ядерну зброю, то ми отримаємо гонку ядерних озброєнь на Близькому Сході. У нас буде Саудівська Аравія, яка хоче атомну зброю, єгиптяни і ОАЕ. Ситуація дуже небезпечна і ми не хочемо йти по цьому шляху", – наголосив Джонсон.

 

Також він погодився з думкою президента США Дональда Трампа, що чинна ядерна угода з Іраном має певні недоліки.

 

Держдеп США

 

Через розвиток ракетної програми Ірану держсекретар США Майк Помпео у квітні закликав ввести нові санкції проти Тегерану.

 

"Ми закликаємо країни по всьому світу запроваджувати санкції проти будь-яких фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з ракетною програмою Ірану, і це також було великою частиною переговорів з європейцями", – йдеться у заяві.

 

За його словами, іранські ракети затягують війну та страждання на Близькому Сході.

 

"Іранські ракети продовжують війни та страждання на Близькому Сході, вони загрожують нашій безпеці та економічним інтересам, і вони особливо загрожують Саудівській Аравії та Ізраїлю", – зауважив представник американської адміністрації.

 

Пізніше Помпео повідомив, що через приховуванням Іраном секретної ядерної програми Вашингтон розпочинає міжнародні консультації щодо доцільності продовження ядерної угоди. 

 

"Протягом багатьох років іранський режим послідовно заявляв всьому світу про те, що його ядерна програма носила мирний характер. Документи, здобуті Ізраїлем у самому Ірані, поза всяким сумнівом, показують, що іранський режим не говорив правду", – наголосив він.

 

Помпео додав, що особисто ознайомився з багатьма файлами з іранського архіву.

 

"Ми прийшли до висновку, що документи, які ми розглянули, є справжніми", – зазначив держсекретар США.

 

За його словами, це свідчить про багаторічну секретну програму Тегерана зі створення ядерної зброї та ракетних систем доставки. Глава Держдепу підкреслив, що Іран мав можливість протягом багатьох років передати свої файли МАГАТЕ, але замість цього Тегеран "брехав" міжнародній організації та шести державам, які підписали Іранську ядерну угоду (JCPOA).

 

"Це означає, що угода не засновувалася на фундаменті доброї волі або прозорості. Вона була побудована на брехні іранської сторони. Ядерний обман Ірану несумісний з обіцянкою цієї країни в угоді, "що за жодних обставин Іран ніколи не прагнутиме отримати, розробити або придбати будь-які ядерні озброєння", – заявив Помопео.

 

Водночас він назвав "помилкою" рішення JCPOA про обмеження заборони ядерних розробок в Ірані лише до 2025 року.

 

"Тепер, коли весь світ дізнався, що Іран збрехав і досі бреше, настав час повернутися до питання, чи можна довіряти Ірану в питаннях збагачення або контролю над будь-якими ядерними матеріалами", – наголосив Помпео.

 

 

Звинувачення Ізраїлю 

 

 

30 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху стверджував, що ізраїльська розвідка має інформацію про таємну ядерну програму Ірану. 

 

За його словами, Ізраїль може пред'явити "нові і переконливі докази" того, що Іран приховував свої ядерні амбіції. Відповідна інформація, за його словами, міститься у 55 тисячах файлів та 183 компакт-дисках.

 

"Іранські лідери неодноразово заперечували, що коли-небудь мали ядерну зброю. Сьогодні я тут, щоб розповісти вам одну річ: Іран брехав", – наголосив Нетаньяху.

 

Він додав, що Іран на найвищому рівні планував розбудовувати ядерну зброю і що Білий дім має вжити "правильних речей" щодо ядерної програми Ірану.

 

Нетаньяху також висловив готовність передати зібрані ізраїльськими спецслужбами дані представникам інших країн та МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії).

 

Згодом прем'єр Ізраїлю провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Так, у ході розмови Нетаньяху повідомив, що відправить експертів у Німеччину та Францію з матеріалами, які підтверджують, що Іран таємно працює над створенням ядерної зброї.

 

"Прем'єр-міністр Нетаньяху погодився направити команду експертів, щоб поділитися з Німеччиною і Францією здобутими Ізраїлем докладними матеріалами щодо зусиль Ірану в створенні ядерної зброї", – йдеться в повідомленні.

 

Водночас у Ірані відкидають звинувачення ізраїльського прем'єра.

 

Крім того, у адміністрації президента США Дональда Трампа заявили, що у Тегерана є повноцінна програма зі створення ядерної зброї, яку він безуспішно намагався приховати від усього світу.

У заяві зазначається, що США продовжують перевіряти інформацію про іранську ядерну програму, оприлюднену ізраїльською стороною.

 

"Ці факти узгоджуються з тим, що і так було відомо давно США: у Ірану є потужна, таємна програма по створенню ядерної зброї, яку він безуспішно намагався приховати від світу і від власного народу",  –заявили в Білому домі.

 

Так, в уряді Ізраїлю повідомили, що операція розвідки (Моссад) щодо отримання матеріалів про ядерну програму Ірану тривала з лютого 2016 року. 

 

Зокрема, агенти Моссаду в лютому 2016 року виявили в Тегерані документи про ядерну програму, і майже два роки спостерігали за їх сховищем.

 

Відзначається, що в січні 2018 року їм вдалося проникнути до будівлі, викрасти оригінали документів і доставити в Ізраїль. Крім того, за інформацією ЗМІ, у січні керівник Моссаду Йосі Коен повідомив президенту США Дональду Трампу про операцію в Тегерані.

 

Згідно з повідомленням, такий проміжок між отриманням матеріалів та публічним їх поданням пояснюється складністю обробки великої кількості текстів перською мовою. Однак експерти сходяться на думці, що документи представили напередодні, тому що скоро Трамп має прийняти рішення щодо ядерної угоди з Іраном.

 

У свою чергу, представник МЗС Ірану Бахрам Гасемі назвав прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху "безчесним брехуном" у зв'язку з оприлюдненням даних щодо ядерної прогарами Тегерана.  

 

Зазначається, що Гасемі назвав звинувачення в тому, що Тегеран брехав про свої ядерні амбіції "затертими, марними і ганебними".

 

"Нетаньяху і горезвісний сіоністський режим, що вбиває дітей, повинні були прийти до основного розуміння того, що люди в світі достатньо обізнані і поінформовані", – додав він.

 

 

Іран

 

Ще у січні Іран відмовив вимогам президента США Дональда Трампа про внесення змін в угоду про атомну програму Тегерана. 

 

"Цей договір є міжнародно визнаним та завершеним пактом і не може бути предметом нових обговорень", – заявили тоді у МЗС Ірану.

 

У Тегерані наголосили, що не погодяться на поправки і не візьмуть на себе нових зобов'язань, що виходять за рамки договору.

 

Зокрема, у травні посол Ірану у Великій Британії Хамід Баідінежад заявив, що  Іран розглядає кілька варіантів відповіді на можливий вихід США з ядерної угоди. 

 

"Якщо США вийдуть з угоди, це буде означати, що ніякої угоди не залишилося", – зауважив іранський дипломат, додавши, що "наслідком цього буде те, що Іран, насправді, буде готовий повернутися до попереднього стану справ".

 

"Це може бути збагачення урану, переосмислення нашої співпраці з агентством (МАГАТЕ), це можуть бути й інші дії, які  зараз знаходяться в стадії розгляду", – наголосив посол.

 

Так, міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф заявив, що США "послідовно порушували ядерну угоду, зокрема шляхом залякування інших, щоб запобігти поверненню бізнесу до Ірану".

 

Міністр зауважив, що іранські ракети розраховані на менші відстані, ніж ті, що є в інших країн регіону, зокрема у Саудівської Аравії.

 

Водночас президент Ірану Хасан Рухані заявив, що у випадку розірвання ядерної угоди США "шкодуватимуть про це, як ніколи раніше в історії".

 

"Можливо, ми зіткнемося з деякими проблемами протягом двох або трьох місяців, але ми подолаємо це", – зауважив він.

 

 

 

ООН

 

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріш 3 травня заявив, що президент США Дональд Трамп не повинен відмовлятися від ядерної угоди з Іраном, поки для неї немає гідної альтернативи. 

 

За його словами, у разі відмови від ядерної угоди з Іраном виникне реальна загроза війни.

 

Водночас він назвав угоду "важливою дипломатичною перемогою".

 

"Ми не повинні відмовлятися від ядерної угоди, якщо у нас немає доброї альтернативи… Ми живемо в небезпечні часи", – підкреслив він.