ЗМІ розкрили деталі операції розвідки Ізраїлю щодо ядерної програми Ірану

1 Травня 2018, 15:14

Операція розвідки Ізраїлю (Моссад) щодо отримання матеріалів про ядерну програму Ірану тривала з лютого 2016 року. Про це пише The New York Times з посиланням на джерела в уряді Ізраїлю.

 

За даними газети, агенти Моссаду в лютому 2016 року виявили в Тегерані документи про ядерну програму, і майже два роки спостерігали за їх сховищем.

 

Зазначається, що в січні 2018 року їм вдалося проникнути до будівлі, викрасти оригінали документів і доставити в Ізраїль. Крім того, за інформацією ЗМІ, у січні керівник Моссаду Йосі Коен повідомив президенту США Дональду Трампу про операцію в Тегерані.

 

Згідно з повідомленням, такий проміжок між отриманням матеріалів та публічним їх поданням пояснюється складністю обробки великої кількості текстів перською мовою. Однак експерти сходяться на думці, що документи представили напередодні, тому що скоро Трамп має прийняти рішення щодо ядерної угоди з Іраном.

 

Нагадаємо, 30 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив, що ізраїльська розвідка має інформацію про таємну ядерну програму Ірану. Водночас у адміністрації президента США Дональда Трампа заявили, що у Тегерана є повноцінна програма зі створення ядерної зброї, яку він безуспішно намагався приховати від усього світу.

 

Як повідомлялося 29 квітня, лідери Великої Британії, Франції і Німеччини вважають, що ядерна угода з Іраном є найкращим способом запобігти набуттю ядерної зброї Іраном.

 

24 квітня президент Сполучених Штаів Америки Дональд Трамп заявив, що Іран зіткнеться з "великими проблемами", якщо Тегеран вирішить відновити свою ядерну програму.  Крім того, господар Білого дому називав ядерну угоду з Іраном "божевіллям".

 

Додамо, 17 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про можливість повного виходу Сполучених Штатів із ядерної угоди з Іраном.