Прем’єр Ізраїлю повідомив, що має докази розробки Іраном ядерної зброї

1 Травня 2018, 12:12

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив, що ізраїльська розвідка має інформацію про таємну ядерну програму Ірану. Про це він заявив 30 квітня в прямому ефірі.

 

Нетаньяху зазначив, що Ізраїль може пред'явити "нові і переконливі докази" того, що Іран приховував свої ядерні амбіції. Відповідна інформація, за його словами, міститься у 55 тисячах файлів та 183 компакт-дисках.

 

"Іранські лідери неодноразово заперечували, що коли-небудь мали ядерну зброю. Сьогодні я тут, щоб розповісти вам одну річ: Іран брехав", – наголосив Нетаньяху.

 

Він додав, що Іран на найвищому рівні планував розбудовувати ядерну зброю і що Білий дім має вжити "правильних речей" щодо ядерної програми Ірану.

 

Нетаньяху також висловив готовність передати зібрані ізраїльськими спецслужбами дані представникам інших країн та МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії).

 

Згодом прем'єр Ізраїлю провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Так, у ході розмови Нетаньяху повідомив, що відправить експертів у Німеччину та Францію з матеріалами, які підтверджують, що Іран таємно працює над створенням ядерної зброї.

 

"Прем'єр-міністр Нетаньяху погодився направити команду експертів, щоб поділитися з Німеччиною і Францією здобутими Ізраїлем докладними матеріалами щодо зусиль Ірану в створенні ядерної зброї", – йдеться в повідомленні.

 

Водночас у Ірані відкидають звинувачення ізраїльського прем'єра.

 

Крім того, у адміністрації президента США Дональда Трампа заявили, що у Тегерана є повноцінна програма зі створення ядерної зброї, яку він безуспішно намагався приховати від усього світу.

 

У заяві зазначається, що США продовжують перевіряти інформацію про іранську ядерну програму, оприлюднену ізраїльською стороною.

 

"Ці факти узгоджуються з тим, що і так було відомо давно США: у Ірану є потужна, таємна програма по створенню ядерної зброї, яку він безуспішно намагався приховати від світу і від власного народу",  –заявили в Білому домі.

 

Наголошується, що іранський режим готовий використовувати руйнівну зброю проти своїх сусідів та інших країн, і ніколи не повинен отримати у своє розпорядження ядерні сили.

 

Як повідомлялося 29 квітня, лідери Великої Британії, Франції і Німеччини вважають, що ядерна угода з Іраном є найкращим способом запобігти набуттю ядерної зброї Іраном. 

 

Нагадаємо, 24 квітня президент Сполучених Штаів Америки Дональд Трамп заявив, що Іран зіткнеться з "великими проблемами", якщо Тегеран вирішить відновити свою ядерну програму.  Крім того, господар Білого дому називав ядерну угоду з Іраном "божевіллям".

 

23 квітня стало відомо, що канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон проситимуть президента США Дональда Трампа не виходити з ядерної угоди з Іраном, так як це може викликати серйозні проблеми.

 

17 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про можливість повного виходу Сполучених Штатів із ядерної угоди з Іраном.