Жодного дня тиші та 720 обстрілів. У Мінську заявили про зрив “великоднього перемир’я” на Донбасі

18 Квітня 2018, 20:53

Незаконні збройні формування на Донбасі зірвали погоджене з 30 березня перемир’я на час Великодніх свят. Про це заявила Дарка Оліфер, прес-секретар екс-президента, представника України в Тристоронній контактній групі по врегулюванню ситуації на Донбасі Леоніда Кучми на своїй сторінці у Facebook.

 

"Великоднє перемир'я було зірвано. СММ ОБСЄ констатує ризик подальшої ескалації ситуації на Донбасі. З 30 березня по 16 квітня 2018 року зафіксовано одне бойове зіткнення та 720 обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, 685 з них були прицільні. Мали місце порушення режиму тиші із застосуванням зброї, забороненої Мінськими угодами – із застосуванням танків, артилерії та мінометів", – написала Оліфер за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську в середу, 18 квітня.

 

Оліфер відзначила, що кількість обстрілів збільшилася в рази, а серед українських військових є загиблі та поранені.

 

«Викликає обурення чергова провокація стосовно персоналу Донецької фільтровальної станції, внаслідок якої поранено співробітників станції", – наголосила вона.

 

Прес-секретар Кучми відзначила систематичне перешкоджання роботі спостерігачів ОБСЄ з боку незаконних збройних формувань, зокрема обстріл безпілотників, збройні провокації, багаторазовий недопуск спостерігачів у певні райони.

 

"Повноцінна тиша можлива лише після того, як РФ припинить постачати техніку, озброєння, паливно-мастильні матеріали та найманців через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону; забезпечить безперешкодний доступ для СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно з районами, розташованими безпосередньо поблизу кордону з РФ та створення у прикордонному районі зони безпеки, про яку домовлялися ще у вересні минулого року; вивести з території України техніку та найманців", – підсумувала Оліфер.

 

Раніше Ірина Геращенко повідомила, що Україна не отримала відповіді від Російської Федерації на пропозицію передати 23 росіян в обмін на утримуваних в Росії українських політв’язнів.