У Франції заявили, що Росія могла знищити основні докази хіматаки в Сирії

18 Квітня 2018, 08:26

Міністерство закордонних справ Франції повідомило, що Росія могла знищити основні докази хімічної атаки в сирійському місті Дума. Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

Водночас у французькому МЗС наголосили, що РФ перешкоджає розслідуванню Організації із заборони хімічної зброї та ООН.

 

"Сьогодні Росія і Сирія все ще відмовляють у дозволі доступу слідчим до місця атаки, незважаючи на те, що слідчі прибули до Сирії 14 квітня. Цілком ймовірно, що докази і ключові елементи зникли з території, яка, крім того, повністю контролюється російськими і сирійськими арміями", – йдеться в повідомленні.

 

Крім того, у Парижі додали, що визначити винних у хімічній атаці змогло б тільки спільне розслідування ООН і ОЗХО, але ініціативу про це заблокувала Росія.

 

Нагадаємо, 16 квітня Росія та Сирія не допустили ОЗХЗ в Думу.

 

12 квітня Організація по забороні хімічної зброї направила місію до Сирії в зв'язку з хімічною атакою в місті Дума (Східна Гута). Зазначається, що місія прибуде в країну 14 квітня, наразі фахівці організації вже приїхали в Ліван.

 

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг закликав режим Башара Асада та його союзників забезпечити доступ міжнародним спостерігачам до місця хімічної атаки в сирійському місті Дума. 

 

12 квітня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Париж  має докази того, що режим Башара Асада використовував хімічну зброю у сирійському місті Дума в Східній Гуті проти цивільного населення.

 

Як повідомлялося, у ніч на 8 квітня на лікарню сирійського міста Дума, яке розташоване у районі Східної Гути, впала так звана "хлорна бомба", від якої щонайменше 1000 цивільних постраждали від задухи та 150 загинули. Зокрема, відповідальність за хімічні напади приписують режиму Асада та його прибічниками, а саме Росії та Ірану.