Волонтери розповіли про бронетехніку, яку Росія перекидає до кордону з Україною

9 Квітня 2018, 14:33

Міжнародне розвідувальне товариство Informnapalm повідомило, що Росія перекидає до кордону з Україною військову техніку зі складу мотострілецької роти. Про це йдеться в повідомленні Informnapalm.

 

Так, 8 квітня в публічний доступ вийшло розслідування DFRLab, у якому розібрано два відео. Зокрема в розслідуванні йдеться про те, що Росія перекинуло бронетехніку в село Петрівка (Ростовська область, РФ), яке знаходиться біля українсько-російського кордону.

 

 

 

 

 

"Фіксація перекидання російської військової техніки до українського кордону спровокувала багато галасу в соціальних мережах. Волонтери Informnapalm також відстежували появу нових відео і проводили прив’язку до місцевості, намагаючись визначити мету такої активності російських військ біля кордонів України", – повідомили в Informnapalm.

 

 

Зазначається, що з першого відео по кількості БМП-3 волонтери дізналися, що відповідна техніка зі складу мотострілецької роти. Згідно з повідомленням, відсутність іншої техніки роти – КШМ, вантажних авто і т. д. – вказує на те, що це може бути:

 

  • навчальний марш-кидок;
  • перегон своїм ходом із залізничної станції нової техніки в пункт постійної дислокації;
  • перекидання на полігон.

 

"Визначено, що техніка йде через населений пункт Великий Должик (рос. – Большой Должик) у напрямку до Кузьмінського полігона. Але це не виключає і варіант перекидання до кордону з Україною", – додали в Міжнародному розвідувальному товаристві.

 

 

Крім того, за словами волонтерів, з відео видно, що перед САУ 2С3 "Акація" проходять машини управління артилерійським вогнем. Перша машина з голови групи — це 1В13, а друга – або 1В16, або 1В13. Роздивитися детальніше не вдалося через погану якість відео.

 

"На першому відео на одній з БТ-ЛБ перед САУ "Акація" на кормі стирчать чотири короткі антени. Це дуже нагадує мобільну систему РЕБ, яка придушує управляючий сигнал  радіокерованого фугасу. Схожі системи застосовувала російська армія в Сирії та Чечні для захисту колон від підриву фугасами. Ще один тривожний сигнал – повністю або частково затерті бортові номери на деяких БМП-3", – наголошується в повідомленні.

 

 

Волонтери також зазначили, що за неповністю затертими бортовими номерами з високим ступенем ймовірності можна стверджувати, що БМП належать 102-му або 103-му мотострілецькому полку 150-ї мотострілецької дивізії, яка дислокується в населеному пункті Персіановка. Цей населений пункт неподалік від Петрівка і Великий Должик.

 

"Багато експертів прогнозують можливе загострення бойових дій на Донбасі весною. Російські війська під прикриттям навчальних марш-кидків можуть перекидати додаткове озброєння і техніку для посилення 1-го і 2-го окупаційних армійських корпусів на окупованій території України. Можливо, тільки частину техніки планують перекидати через кордон (із зафарбованими бортовими номерами) у супроводі мобільних систем РЕБ, щоб запобігти підриву колон на радіокерованих фугасах. Решта техніки залишиться в резерві і на полігонах біля кордону з Україною", – підсумували в Informnapalm.

 

Як повідомлялося 30 березня, незаконні збройні формування зосереджують військову техніку та озброєння в населених пунктах на Донбасі.