Справа проти Холодницького. Що відомо про конфлікт НАБУ, Генпрокуратури та САП

3 Квітня 2018, 14:00

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у вівторок, 3 березня, прибув на допит до Генеральної прокуратури України, однак відмовився від слідчих дій, зокрема надавати зразки голосу.

 

Відповідне рішення глава САП пояснив тим, що вважає необ'єктивним розслідування з боку ГПУ. Водночас він наголосив на зміні підслідності кримінального провадження, в рамках якого щодо нього проводилися негласні слідчі дії.

 

Тиждень.ua зібрав усе, що відомо про ситуацію, зокрема з чого починався та як розвивався конфлікт довкола керівника Антикорупційної прокуратури.

 

 


 

Передісторія: "Жучок" у кабінеті Холодницького

 

20 березня стало відомо, що працівники Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом департаменту розслідувань у сфері держслужби та держвласності ГПУ близько місця прослуховували кабінет глави САП Холодницького.

 

Зокрема, у кабінеті Холодницького працювала прихована записувальна апаратура, яка була прикріплена на великий акваріум біля його столу. За словами Холодницького, "жучок" в його кабінеті встановлював не агент НАБУ, а людина, "яка обслуговувала акваріум".

 

"Наскільки я розумію, це звичайна людина, яка займалася акваріумом, просто йому дали апаратуру, яку треба встановити ", – зазначив він.

 

Так, прослуховувальний прилад  виявив сам керівник САП 6 березня.

 

"Так, я знайшов апарат, схожий на такий, який трактується як прослуховування", – зауважив він.

 

Крім того, згодом факт прослуховування підтвердив і генеральний прокурор Юрій Луценко.

 

"Дійсно, відповідно до законодавства, Генеральна прокуратура України спільно з Національним антикорупційним бюро проводила слідчі дії. Слідчі дії стосувались керівника САП Назара Холодницького. Наразі слідчі дії лише починаються", – заявив він 26 березня.

 


 

У чому звинувачують Холодницького? 

 

Директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що в ході прослуховування кабінету Холодницького виявили можливий зв'язок глави САП зі справою проти міського голови Одеси Генадія Труханова,а також справою в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та фірми "Золотий мандарин".

 

"Справа про розкрадання в одеській мерії. Коли детективи НАБУ приїхали в Одесу з обшуками, виявилося, що фігуранти дуже швидко й організовано роз'їхалися, а дехто сидів за кордоном майже два місяці, дистанційно "вирішуючи питання" з судами. Тут у нас є вагомі підстави припускати злив інформації фігурантам із боку керівника САП, що, як з'ясувалося, мав про їхні переміщення інформацію, якою слідство не володіло", – повідомив Ситник.

 

Водночас він додав, що також йдеться про справу за заявою Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справу, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують з народним депутатом Логвинським; розслідування, пов'язані з е-деклараціями вищих посадовців; розслідування, пов'язані з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу.

 

Крім того, за словами Ситника, у записах йдеться: про злив інформації про підготовку обшуків тим людям, у котрих ці обшуки мали проводитися; про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень; про тиск на суд для прийняття незаконних рішень.

 

"Зокрема, тиск на суд робиться з метою, щоб суд не розглядав клопотання детективів НАБУ про проведення обшуку в особи, котра є другом Холодницького… Зафіксовано підбурювання свідка до дачі неправдивих свідчень. Це лише стислий перелік того, що зафіксовано на цих записах", – додав директор НАБУ.

 

Згодом, після допиту в ГПУ, Холодницький повідомив, що йому інкримінують порушення двох статей, а саме – примушування давати свідчення свідка та розголошення даних розслідування.

 

"Дві статті інкримінуються: примушування давати свідчення свідка та розголошення даних розслідування. Не заарештували, не запідозрили, все нормально, будемо триматися. Я розумію, які відносини були у САП та НАБУ із цим департаментом. Я не бачу сенсу давати будь-які покази", – заявив він.


 

Позиція Ситника та Луценка

 

 

Очільник НАБУ повідомив, що правоохоронці передали до Генпрокуратури матеріали для оцінки щодо достатності доказів для повідомлення про підозру Холодницькому.

 

"Матеріали передано слідчій групі ГПУ на предмет оцінки достатності доказів для повідомлення про підозру", – заявив Ситник.

 

Водночас генпрокурор Луценко звернувся до Квалифікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з проханням розглянути питання щодо зняття Холодницького з посади керівника Антикорупційної прокуратури.

 

"У рамках кримінального провадження, яке розслідується спільною групою ГПУ та Національного антикорупційного бюро за здобутими в ході слідства фактами, які належно розсекречені, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів за підписами Генерального прокурора та директора Національного антикорупційного бюро сьогодні направлені дисциплінарні скарги про вчинення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким дисциплінарних проступків", – повідомив Луценко.

 

Так, він попросив КДКП розглянути питання зняття Холодницького з посади заступника Генпрокурора – керівника САП.

 

Згодом стало відомо, що комісія прокурорів порушила провадження проти Холодницького. Однак розгляд скарги може тривати два місяці.

 

Крім того, Холодницький заявив, що написав заяву про звільнення ще в 2015 році . Він також наголосив, що "не тримається за крісло" і не збирається тікати.

 


 

Допит у ГПУ

 

 

У Генпрокуратурі 3 квітня відбувся допит Холодницького, однак він відмовився надавати зразки свого голосу.

 

"Була спроба провести слідчі дії – у вигляді відбору зразків голосу, але я вважаю, що є необ'єктивне ставлення, оскільки керівник департаменту є фактичним фігурантом у трьох провадженнях САП і НАБУ. Мені не доводиться розраховувати на об'єктивність слідства, тому я чекаю на рішення про зміну слідчих і прокурорів департаменту, який розслідує це провадження", – заявив очільник Антикорупційної прокуратури.

 

Він також повідомив про упереджене ставлення департаменту, що розслідує провадження.

 

 "Є упереджене ставлення зі сторони департаменту. Я чекаю зміни прокурорів та слідчих департаменту, власне, який розслідує це провадження", – сказав глава САП.

 

Крім того, глава САП заявив, що клопотатиме про відсторонення його від посади на час розслідування кримінального провадження.

 

"Наскільки мені відомо, буде стояти питання про відсторонення на час розслідування провадження від посади. Не боюсь і навпаки сам буду клопотати про це для збереження об’єктивності розслідування. Щоб не було жодного втручання у роботу чи то комісії, чи своїх підлеглих прокурорів", – наголосив Холодницький.