Замах на Скріпаля. Розробник “Новичка” заявив, що недержавні групи не могли отруїти екс-шпигуна

17 Березня 2018, 12:20

Один з основних розробників отруйної речовини "Новичок" хімік Віл Мірзаянов заявив, що недержавні групи чи злочинні угруповання не могли отруїти колишнього розвідника Сєргєя Скріпаля та його дочку, оскільки для таких операцій потрібен висококваліфікований фахівець. Про це пише The Guardian.

 

"Злочинна організація чи недержавна група не можуть стояти за цією атакою. Це дуже, дуже важко зробити. Для таких операцій потрібен висококваліфікований фахівець, бо це надзвичайно небезпечна зброя, ви можете вбити себе. Перш за все, у вас повинен бути дуже хороший щит, особливий контейнер. Активізувати ж зброю без спеціального технічного обладнання неможливо", – наголосив  Мірзаянов.

 

За його словами, він особисто не знає, як застосувати речовину як зброю, хоча працював близько 30 років у лабораторії, де її розробляли.

 

Водночас Мірзаянов заявив, що за нападом може стояти Росія.

 

"Жодна країна не має таких можливостей, як Росія, оскільки Росія винайшла, протестувала і "озброїла" "Новичок", – підкреслив він.

 

Крім того, хімік додав, що зловмисники використали бінарну версію.

 

"Я вважаю, що вони використали бінарну версію. Це дві ампули, невеликі контейнери. Бінарна версія – дві незаборонені речовини змішують для виробництва "Новичка", – заявив він.

 

Додамо, що в інтерв'ю російській службі ВВС Мірзаянов повідомив про існування протиотрути. За його словами, перша допомога – це атропін і афін (холінолітичні засоби, які використовуються як антидоти фосфорорганічних отруйних речовин).

 

"Ще були розроблені інші антидоти, сильніші. Вони є, вони допомагають, щоб ніби припинити, зупинити дію цієї отруйної речовини. Але вони не виліковують людину", – додав хімік.

 

Як повідомлялося, 16 березня міністр закордонних справ Великої справ Британії Борис Джонсон заявив, що, ймовірно, президент Росії Владімір Путін особисто віддав наказ застосувати нервово-паралітичну речовину "Новачок" для отруєння колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля та його доньки 

 

Нагадаємо, 5 березня у Великій Британії, у графстві Вілтшир, 66-річний громадянин Росії Сєргєй Скріпаль потрапив з важким отруєнням до лікарні. Разом з ним була його донька. Відомо, що Скріпаль є колишнім російськими шпигуном, який був засуджений в Росії за шпигунство на користь Британії. Голова міжнародного комітету палати громад Том Тугендхат заявив, що отруєння колишнього російського шпигуна Сєргєя Скріпаля містить всі ознаки причетності Росії.

 

Зокрема раніше британське видання The Guardian повідомило, що слідство з розслідування інциденту з російським агентом Скріпалем і його дочкою в Солсбері вважає, що для їхнього отруєння був використаний нервово-паралітичний газ. Крім того, стало відомо, що Федеральна служба безпеки РФ раніше використовувала речовину, якою був отруєний колишній російський шпигун Сєргєй Скріпаль. Спецслужба Росії використала сильнодіючий синтетичний наркотик фентаніл, дія якого значно сильніше за дію героїну, під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві на Дубровці в 2002 році.  Експерт з питань хімічної зброї Хеміш де Бреттон-Гордон заявив, що нервово-паралітична речовина "Новачок" була виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військовий науково-дослідницький центр РФ. 

 

15 березня, стало відомо, що Велика Британія має намір відправити міжнародним експертам Організації із заборони хімічної зброї речовину, якою отруїли колишнього розвідника Сєргєя Скріпаля та його дочку. Борис Джонсон сказав, що експерти в ОЗХЗ, яка базується в Нідерландах, матимуть змогу перевірити матеріали британських слідчих.