Засідання Радбезу ООН щодо ситуації в окупованому Криму. Основні тези

16 Березня 2018, 11:51

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй за ініціативи України 15 березня провела засідання щодо ситуації на території окупованого Криму. Зокрема, представник України Олена Зеркаль виступила зі заявами, засудивши дії Росії на окупованому півострові, а саме про перекидання РФ великої кількості озброєння, переслідування кримських татар і порушення прав людини, а також незаконне проведення виборів РФ на території півострову. Також Україна закликала до посилення санкції проти Росії. Крім цього, ситуацію в окупованому півострові прокоментували іноземні представники.

 

 

Тиждень.ua зібрав основні заяви України та світової спільноти, озвучені на засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації в окупованому РФ Кримському півострові.

 

Росія готується до розгортання ядерної зброї у Криму

 

Заступник глави МЗС України Олена Зеркаль під час засідання Ради Безпеки ООН заявила, що Росії вдвічі збільшила кількість озброєння в окупованому Криму.

 

"Ми спостерігаємо посилену мілітаризацію Криму, яка вже змінила баланс безпеки в регіоні. Росія більше ніж удвічі збільшила кількість свого військового персоналу на півострові та проводить модернізацію військової інфраструктури Криму для розгортання ядерної зброї", – зауважила вона.

 

 

За її словами, Москва розгорнула на території окупованого півострова вже другий батальйон системи протиповітряної оборони S-400 "Тріумф", які здатні збивати літаки, крилаті та балістичні ракети у радіусі до 400 км.

 

 

"Іншими словами, Москва перетворює Крим на величезну військову базу – із сухопутними, повітряними та морськими компонентами, використовуючи її як стартовий майданчик для своїх військових інтервенцій в інших місцях. Сирія є одним з останніх прикладів", – підкреслила Зеркаль.

 

Отруєння в Британії – це продовження агресії РФ після Грузії та України

 

Представник України в Радбезі ООН Олена Зеркаль запевнила, що застосування РФ нервово-паралітичної речовини "Новачок" у Великій Британії підтвердило той факт, що Путін ігнорує будь-які принципи міжнародного права.

 

"Вона (Росія, – Ред.) знову продемонструвала, що не має поваги до суверенітету інших країн, її не обходить благополуччя тисяч невинних цивільних, чиє здоров'я та життя були поставлені під пряму небезпеку від застосування хімічної речовини нервово-паралітичної дії, що був безрозсудно використаний у громадському місці", – підкреслила вона.

 

 

Зокрема, очільник нагадала про порушення під час війни в Грузії, окупації Криму та  конфлікту на Донбасі.

 

"У 2014 році Росія шляхом окупації Криму та військового вторгнення в Східну Україну сигналізувала про своє повне ігнорування встановлених принципів міжнародного права, включаючи Статут ООН. Таке було і раніше – у 2008 році в Грузії", – наголосила вона.

 

Крім того, вона також додала, що епізод з отруєнням у Солсбері "доводить, що у Москви немає ні моральних, ні юридичних червоних ліній".

 

"Скільки нових червоних ліній, або "нових норм", нав'язаних Росією світові, ми будемо терпіти?", – сказала представник України.

Вибори Путіна в Криму

 

Під час засідання Ради безпеки ООН Олена Зеркаль також звернула увагу на незаконне проведення Росією президентський виборів на території окупованого Криму.

 

"18 березня, Росія має намір провести свої президентські вибори, в тому числі, на території окупованого Криму", – наголосила представник України.

 

У свою чергу, Україна очікує чіткої відповіді від інших держав на дане грубе порушення міжнародного права.

 

"Ці вибори є ще одним випробуванням для міжнародного співтовариства та для Організації Об'єднаних Націй. Ми не повинні миритися з іще одним грубим порушенням міжнародного права", – відзначила вона.

 

Крім цього, Супрун закликала членів організації "діяти разом, щоб зупинити російську окупацію Криму".

 

"Україна вже висловила рішучий протест Російській Федерації щодо цих виборів. Ці вибори – це ще один виклик міжнародному співтовариству та Організації Об'єднаних Націй. Ми не повинні приймати ще одне порушення міжнародного права", – підсумувала вона.

Санкції проти Росії 

 

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль закликала до посилення санкції проти Росії.

 

За її словами, необхідно "нарощувати існуючі багатосторонні і двосторонні санкції".

 

"Ми повинні діяти спільно, щоб припинити анексію Криму, і я закликаю вас до дій, посиливши санкції проти Росії, або ж активніше заявляти про себе в Організації Об'єднаних Націй та на інших платформах", – зауважила вона.

 

 

Крім цього, Зеркаль зазначила, що переслідування кримських татар в окупованому Криму з часом тільки посилюються.

 

"Російські окупаційні сили не обмежуються переслідуванням окремих фізичних осіб, гноблять активістів Меджлісу, представників легітимного представницького органу кримських татар", – наголосила представник України.

 

Позиція США

 

Представник Сполучених Штатів Америки в ООН Келлі Керрі заявила, що Росія повинна звершити конфлікт на сході України.

 

За її словами, поки збройний конфлікт не завершиться, американський уряд не змінить власного рішення щодо санкцій.

 

"Поки США продовжать чинити тиск на Москву, щоб вона вивела свої війська і озброєння з України, до тих пір, поки Росія не покаже, що готова зробити якісь кроки для врегулювання кризи, немає сенсу обговорювати навіть найменше послаблення санкцій", – зауважила вона.

 

 

"Росія несе відповідальність за напад на двох людей у Великобританії з використанням військової нервово-паралітичної речовини, незаконні небезпечні дії Росії в Україні, в Сирії та в інших країнах не можна відокремити від тривожних подій в Україні. Ми досі підтримуємо суверенітет України. Санкції у відповідь на дії в Україні будуть продовжені, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні. Росія почала конфлікт в Україні, а тепер вона повинна зробити все щоб його завершити", – наголосила очільниця США.

 

Зокрема, вона підкреслила, що присутність російських військових на Донбасі була задокументована.

 

"Немає сумнівів, що Росія там присутня, немає сумнівів які в них наміри. Конфлікт продовжує розпалюватися", – запевнила представник США.

"Крим до анексії був закинутою територією". Росія в ООН

 

Заступник представника РФ при ООН Дмитро Полянський заявив, що Кримський півострів до анексії Росією був "закинутою територією".

 

"Можна скільки завгодно говорити про окупацію Криму, але її просто немає", – сказав він.

 

За його словами, Україна начебто намагається зробити "русфобію" офіційною ідеологією.

 

"Особливо цинічна турбота про кримчан владою нинішньої України. Правове свавілля відбувається на всій території України, інакомислення переслідується. Русофобію намагаються зробити офіційною ідеологією", – відзначив він.

 

Водночас він додав, що українська влада де-факто підштовхнула мешканців Крим  до  "позбавлення" українського громадянства.

 

"Крим у складі України був закинутою територією", – наголосив представник РФ.