Замах на Скріпаля. Хто став на бік Великої Британії у конфлікті з Росією через отруєння екс-шпигуна

13 Березня 2018, 16:59

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей нещодавно повідомила про "високу вірогідність" причетності Росії до замаху на колишнього розвідника Сєргєя Скріпаля та його дочку Юлію. За її словами, Скріпаль та його донька були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новичок" військового типу, яку розробляла Росія. Зокрема, в уряду Британії дві версії – або це пряма дія РФ, або російський уряд дозволив хімічній зброї потрапити у руки інших людей. На заяви Лондону щодо причетності Росії до отруєння екс-розвідника відреагував увесь Захід та Сполучені Штати.

 

Тиждень.ua зібрав усі коментарі та реакції світових лідерів та країн на звинувачення Росії в отруєнні екс-агента РФ Сєргєя Скріпаля та його доньки.

 

Німеччина

 

Голова комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген (Norbert Röttgen) заявив в інтерв'ю британському агентству Reuters, що Німмечина підтримує контакти з Великою Британією щодо ходу розслідування про отруєння нервово-паралітичною речовиною екс-шпигуна Росії Сєргєя Скріпаля та його доньки у місті Солсбері.

 

 

За його словами, у відповідь на замах екс-полковника ГРУ та його доньки Захід може ввести санкції проти Росії.

 

У свою чергу, глава комітету підкреслив, що Росія "не може відмовитися від співробітництва" у ході розслідування, в якому виявлено сліди нервово-паралітичної речовини, розробленої в РФ.

 

Також він відзначив, що у разі відмови Росії від співпраці у розслідуванні необхідна "єдина відповідь" Заходу.

 

Крім того, Реттген наголосив,що знущальні коментарі Москви на висунуті обвинувачення тільки зміцнили підозри у причетності Росії до отруєння екс-агента та його доньки.

 

"Ця справа повинна бути причиною для Великої Британії вивчити її відкриту позицію щодо російської столиці сумнівного походження", – додав він.

 

Франція

 

Президент Франції Еммануель Макрон  під час телефонної розмови з прем'єр- міністром  Великої Британії Терезою Мей заявив, що Франція підтримає співпрацю над розслідуванням отруєння екс-полкковника ГРУ та його доньки Юлії.

 

 

Зазначається, що очільники обох держав домовилися про координацію дій у розслідуванні замаху.

 

"Вони (Мей і Макрон, – Ред.) обговорили масштабний характер агресивної російської поведінки та погодилися щодо необхідності спільних дій у відповідь на це", – йдеться у заяві на офіційному сайті британського уряду.

 

Наголошується, що Макрон засудив даний інцидент та висловив солідарність з Британією.

 

"Вони погодилися, що уряди Франції та Британії повинні тісно координувати роботу в розслідуванні й подальшою відповіддю Росії", – підкреслили у заяві.

 

Євросоюз

 

Заступник голови Європейської комісії  Валдіс Домбровскіс заявив, що Європейський Союз солідарний з позицією Великої Британії щодо розслідування замаху на Скріпаля.

 

"Ми дуже стурбовані цією ситуацією, а також висновками Великої Британії. Звичайно, Британія може розраховувати на солідарність ЄС у цьому питанні", – зауважив очільник Єврокомісії.

 

У свою чергу, два високопоставлені дипломати ЄС заявили Reuters, що Брюссель наразі очікує, поки Британія сама вирішить, як відповісти на замах екс-агента РФ, перш ніж робити власні політичні кроки.

 

"Якщо уряд Великої Британії зможе надати більш конкретну інформацію, то ми можемо вирішити, які кроки зробити", – підкреслив один із дипломатів.

 

У свою чергу, віце- президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що той, хто несе відповідальність за атаку  нервово-паралітичною речовиною в Солсбері повинен дуже чітко простежити, що існує "однозначна, непохитна та дуже сильна європейська солідарність з британським народом та британським урядом".

 

 

 

НАТО

 

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг заявив,що НАТО занепокоєне отруєнням колишнього шпигуна Росії Сєргєя Скріпаля та його доньки  нервово-паралітичним газом на території Великої Британії.

 

 

"Сполучене Королівство прийшло до висновку, що Сергій Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичною речовиною військового типу, розробленою Росією. І прем'єр-міністр Тереза Мей заявила сьогодні (12 березня, – Ред.), що досить ймовірно, що Росія несе відповідальність за цю дію (отруєння, – Ред.)", – зауважив він.

 

За його словами, Альянс перебуває у контакті з британським урядом через даний інцидент.

 

"Використання військової нервово-паралітичної речовини – це жахливо і неприпустимо… Велика Британія є дуже вагомим союзником, і цей інцидент викликає велике занепокоєння в НАТО. Альянс перебуває у контакті з британським керівництвом з цього питання", – заявив генсек НАТО.

 

Наголошується, що заява НАТО з'явилася на тлі спекуляцій про те, що Альянс може послатися на пункт щодо колективної оборони, якщо Росія буде визнана винною.

 

Як відомо, стаття 5 Північноатлантичного договору свідчить, що союзники погоджуються, що збройний напад на одну або більше країн у Європі або Північній Америці буде розглядатися як напад на всіх, і якщо такий напад відбудеться, то вони будуть вживати заходів, "включаючи застосування збройної сили".

 

США

 

Речниця Білого дому Сара Сандерс заявила, що Сплучені Штати Америки засуджують отруєння колишнього російського шпигуна Сєргєя Скріпаля та його дочки у Великій Британії.

 

"Використання смертоносної нервово-паралітичної речовини на території Великої Британії є обурливим. Атака була безрозсудною, невибірковою й безвідповідальною", – підкреслила вона.

 

Водночас Сандерс висловила підтримку Британії щодо розслідування замаху.

 

"Гадаю, вони (Велика Британія, – Ред.) усе ще опрацьовують деякі деталі щодо цього. Ми, безумовно, підтримуємо їх у цьому процесі", – наголосила речниця.

 

У свою чергу, президент США Дональд Трамп вважає, що за інцидентом з колишнім співробітником ГРУ  стоїть Росія.

 

"Мені здається, що це була Росія", – сказав Трамп у  Білому домі.

 

За його словами, ця справа загрожує подальшим ускладненням відносин між Росією і Заходом.