Затримання Рубана. Усе, що відомо на даний момент

9 Березня 2018, 12:12

У зоні АТО, на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Майорськ", правоохоронці 8 березня затримали лідера Центру визволення полонених "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана під час спроби потрапити з "ДНР" на підконтрольну Києву територію.

 

Тиждень.ua зібрав усю інформацію про інцидент, яка відома на даний момент.

 

 

Хто такий Володимир Рубан

 

Володимир Рубан – керівник Центру визволення полонених ГО "Офіцерський корпус". З початку війни на Донбасі він займався переговорами про звільнення полонених, виконуючи функції посередника між бойовиками так званих "ДНР" та "ЛНР" і українською владою. Водночас у січні 2016 року Служба безпеки України поширила заяву, що Рубану не надавали доручень або повноважень на ведення перемовин про звільнення українських полонених. Крім того, тоді повідомлялося, що він не має звання генерала СБУ.

 

Однак наприкінці лютого 2017 він разом з Надією Савченко здійснив поїздку до окупованого Донецька, а потім до виправної колонії у Макіївці, де перебувають українські полонені, тим самим порушивши порядок перетину лінії розмежування. Через це СБУ скасувала дозвіл Рубану на перетин лінії розмежування на Донбасі.


 

Затримання Рубана

 

Володимир Рубан був затриманий 8 березня на дорозі між окупованою Горлівкою та підконтрольним Україні містом Бахмут. Так, згідно з повідомленням, він намагався провезти на підконтрольну Україні територію арсенал зброї.

 

 

"На КПВВ затримано Рубана. Під виглядом переселенця, цей "генерал" намагався провезти цілий арсенал зброї, який був захований у меблях", – повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

 

 

 

Відповідну інформацію підтвердив віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв.

 

"Соратник Медведчука затриманий з цілим арсеналом зброї, яку, за моїми джерелами, везли в Київ не просто так. Радує що тепер Рубану не відбутися лише солдатським ременем по філею, як його альфа-маскулінному другу-гонщику. Все серйозно", – наголосив він.

 

 

Водночас затримання керівник Центру визволення полонених прокоментував і генеральний прокурор Юрій Луценко. Зокрема, він наголосив, що затримання "не було випадковим".

 

 

За інформаціє волонтера Мирослава Гая, Рубана о 9:15 затримали прикордонники.

 

Згодом у Службі безпеки в Донецькій області заявили, що затриманий перебуває в слідчому ізоляторі в Маріуполі. Водночас керівнику Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" вже повідомили про підозру за фактом порушення ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ч.3 ст.258 (терористичний акт) ККУ.

 

Крім того, у п'ятницю, 9 березня, стало відомо, що Володимира Рубана привезли до Києва для обрання запобіжного заходу.  Так, до Шевченківського районного суду столиці надійшло клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно керівника Центру визволення полонених.