Криза на сході України здебільшого забута світом – помічник генсекретаря ООН

3 Березня 2018, 19:59

Помічник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер вважає, що криза на Донбасі здебільшого забута світом.

 

Про це вона заявила на європейській конференції, присвяченій гуманітарній кризі на сході України, яка проходила в Брюсселі.

 

«Ця криза розгорілася на подвір’ї Європи, але вона здебільшого забута світом», – заявила Мюллер.

 

«Ми повинні краще інформувати світову громадськість про щоденне насильство та життєві умови на сході України, що зачіпають мільйони людей», – додала помічник генерального секретаря ООН.

 

За її словами, внаслідок військових дій були пошкоджені тисячі будинків, сотні лікарень, шкіл та об'єктів водопостачання та електропостачання.

 

«Незліченні угоди про припинення вогню не спрацювали, і саме ця політична неспроможність покласти край конфлікту, продовжує змушувати 4,4 мільйона українців, що постраждали від конфлікту, переносити щоденні страждання та зробити неможливі вибори», – попереджала вона.

 

Попри бойові дії, міни та вибухонебезпечні залишки вже забрали сотень життів. Східна Україна швидко стає «однією з найбільш замінованих територій у світі». Якщо ми не візьмемося за подолання цієї проблеми, вона впливатиме на темпи прогресу у відбудові та розвитку на десятиліття», – зазначила пані Мюллер. В усіх уражених конфліктом районах терміново потрібні засоби для розмінування та навчальні програми про ризик і небезпеку, яку становилять міни, особливо вздовж «контактної лінії», включаючи пропускні пункти.

 

Нагадаємо, 28 лютого, представництво ООН в Україні повідомило, що 4,4 мільйона людей постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі.