Правозахисники повідомили, що в Сирії тривають бомбардування, попри гуманітарне перемир’я

27 Лютого 2018, 15:21

Сирійська група моніторингу прав людини повідомила, що авіація відновила удари по утримуваному повстанцями сирійському регіону Східна Гута, незважаючи на гуманітарне перемир'я. Про це у вівторок, 27 лютого, пише Радіо Свобода.

 

Як зазначається, бомбардування відновилися в кількох містах Східної Гути.

 

Водночас сирійські військові джерела це заперечили. Однак російські військові та сирійські державні ЗМІ заявили, що мінометного обстрілу зазнали маршрути евакуації цивільних.

 

За даними правозахисників, російські військові заявили, що через обстріли мирні жителі не змогли залишити оточену Східну Гуту, і звинуватили сили повстанців у тому, що вони використовують цивільне населення як заручників.

 

Натомість повстанці в Гуті відкинули звинувачення в обстрілах та зазначили, що не перешкоджають цивільним виходити з регіону.

 

Крім того, у ООН наголосили, що ситуація наразі не дозволяє завезти в Східну Гуту гуманітарну допомогу чи провести медичні евакуації.

 

Як повідомлялося, 27 лютого в контрольованій повстанцями Східній Гуті біля сирійської столиці Дамаск почалося денне гуманітарне перемир'я. 

 

Нагадаємо, Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, що вимагає від учасників конфлікту в Сирії припинення вогню терміном на щонайменше 30 днів. Відповідну резолюцію ухвалено на тлі ескалації в Східній Гуті – передмісті Дамаска.

 

Згодом президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель закликали російського лідера Владіміра Путіна чинити "максимальний" тиск на сирійський режим, щоб він зупинив бої в Східній Гуті.