У сирійській Східній Гуті розпочалося гуманітарне перемир’я

27 Лютого 2018, 11:15

У контрольованій повстанцями Східній Гуті біля сирійської столиці Дамаск у вівторок, 27 лютого, почалося денне гуманітарне перемир'я. Про це повідомляють спостерігачі Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, пише Deutsche Welle.

 

У Центрі зазначили, що напередодні тривали нальоти авіації та обстріли.

 

"Зараз у всіх районах Східнї Гути настала тиша", — заявив голова Центру Рамі Абдель Рахмана.

 

За місцевим часом припинення вогню триватиме від 9:00 до 14:00, додали в російському міністерстві оборони, яке ініціювало такий режим. У цей час діятиме гуманітарний коридор, яким цивільні зможуть залишити місцевість. Такі періоди перемир'я мають стати щоденними.

 

За даними правозахисників, жертвами бомб та обстрілів лише за останні дні стали сотні мирних громадян. У анклаві, що з усіх боків оточений урядовими силами та їхніми союзниками, зокрема росіянами, в облозі перебувають до 400 тисяч людей.

 

Як повідомлялось, Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, що вимагає від учасників конфлікту в Сирії припинення вогню терміном на щонайменше 30 днів. Відповідну резолюцію ухвалено на тлі ескалації в Східній Гуті – передмісті Дамаска.

 

Згодом президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель закликали російського лідера Владіміра Путіна чинити "максимальний" тиск на сирійський режим, щоб він зупинив бої в Східній Гуті.