У Києві під посольством Польщі пройшов протест щодо закону про “бандеризм”

5 Лютого 2018, 15:24

Під посольством Польщі в Києві в понеділок, 5 лютого, активісти провели акцію протесту проти польського законопроекту про Інститут національної пам'яті, який криміналізує вислови про деякі історичні події, зокрема, передбачає покарання за "злочини українських націоналістів". Про це повідомляє кореспондент Тижня.

 

Станом на 13:00 під будівлею диппредставництва зібралося близько 60 людей, які вимагали від Варшави не ухвалювати відповідний закон. В руках вони тримали червоно-чорні прапори, а також прапори партії "Свобода", "Національний корпус" та "Правий сектор". Також мітингувальники принесли з собою плакати з написами: "Бандера прийде, порядок наведе!", "Ми пам'ятаємо!", "Ми пишаємося!" тощо.

 

Крім того, на акції виступали представники вищезазначених рухів. Зокрема, представники від "Свободи" повідомили, що вимагатимуть, що від Верховної Ради висловити свою позицію щодо польського законопроекту. За їхніми словами, відповідне питання було вирішене на погоджувальній раді та 6 лютого український парламент має його розглянути.

 

На завершення акції активісти заспівали національний гімн та передали своє звернення послу Польщі в Україні Яну Пєклу.

 

Додамо, що подібні мітинги мали відбутися під усіма консульствами Польщі в Україні.

 

Читайте також: Закон про "бандеризм". Реакція України й світу на скандальну польську ініціативу

 

Нагадаємо, сенат Польщі близько третьої ночі (за київським часом) у четвер, 1 лютого, прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.