У Канаді відреагували на польський закон про Інститут нацпам’яті

2 Лютого 2018, 23:53

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд висловила стурбованість у зв'язку з прийняттям польським парламентом закону про Інститут національної пам'яті. Про це очільниця МЗС Канади написала в Twitter.

 

Дипломатка підкреслила, що цей закон загрожує свободі слова та академічній дискусії.

 

"Канада стурбована можливим впливом на свободу слова польського законопроекту про співучасть у Голокості. Ми закликаємо Польщу поважати наукові знання і забезпечити відкритість дискусій і освіти про жахи нацистських таборів смерті", – зазначила Фріланд.

 

Читайте також: Закон про "бандеризм". В уряді пояснили, чому Україні не варто платити тією самою монетою

 

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що ухвалений Сенатом Польщі законопроект про Інститут національної пам'яті не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Києвом та Варшавою. Він наголосив, що "оцінки, які містяться у відповідному рішенні є абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними". 

 

Нагадаємо, сенат Польщі близько третьої ночі (за київським часом) у четвер, 1 лютого, прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.