В Ізраїлі відреагували на скандальний польський закон про Інститут нацпам’яті

1 Лютого 2018, 15:00

В Ізраїлі виступили категорично проти схвалення Сенатом Польщі закону про Інститут національної пам’яті, яким забороняється вказувати на причетність поляків до Голокосту. Про це повідомив спікер Міністерства закордонних справ Ізраїлю Еммануель Нагшон на своїй сторінці в Twitter.

 

"Ізраїль виступає категорично проти рішення Сенату Польщі. Ізраїль з найбільшою серйозністю розглядає будь-які спроби оскаржити історичну правду. Жоден закон не змінить фактів", — йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, зміни до законопроекту про Інститут національної пам’яті РП призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. На переконання Єрусалиму, цей законопроект є поганим, оскільки забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. Варшава відкидає звинувачення, наполягаючи, що йдеться лише про захист доброго імені Польщі та поляків і відкидання безпідставних звинувачень про участь поляків у Голокості. У МЗС Польщі заявили, що закон про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології" стосується тільки тих осіб, які прилюдно і всупереч фактам заперечують злочини, скоєні "колабораціоністами нацистського режиму".

 

Читайте також: "Історична суперечка". Що відомо про закон Польщі щодо заборони "бандеризму"

 

Як повідомлялось, сенат Польщі близько третьої ночі (за київським часом) у четвер, 1 лютого, прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.