Судова реформа в Румунії. Суд визнав неконституційними низку законопроектів

31 Січня 2018, 17:03

У поправках до закону про статус суддів і прокурорів, прийнятому парламентом Румунії, існують неконституційні положення. Про це повідомляє Romania TV з посиланням на рішення Конституційного суду Румунії.

 

Законопроект, який розглядали судді КС, було прийнято в грудні 2017 року нижньою палатою парламенту Румунії. Суд визнав неконституційними чотири статті нового закону про зміни і доповнення в системі судоустрою.

 

Один із відхилених пунктів виключає в майбутньому розслідування антикорупційних органів проти чиновників адміністрацій. Також пакет нововведень передбачає розширення повноважень міністерства юстиції з контролю за діяльністю прокурорів.

 

Інший пункт наділяє уряд повноваженнями протидіяти прокурорам, які допустили помилки, в тому числі внаслідок недбалості. На думку суддів, необхідно переглянути і точніше сформулювати прийняті в законопроекті терміни.

 

Решту законопроектів пакета реформ у сфері юстиції Конституційний суд планує розглянути 13 лютого.

 

Нагадаємо, в січні в Румунії відновилися антиурядові протести. Люди протестували проти внесених парламентом змін до кримінального законодавства та системи правосуддя.