Суд над Януковичем. Свідок розповів деталі втечі екс-президента

18 Січня 2018, 12:16

Працівник Управління держохорони Віктор Різниченко повідомив, що після втечі колишнього президента Віктора Януковича з Києва, його в Запорізькій області забрали російські вертольоти та перевезли в Крим. Про це він розповів під час допиту в Оболонському районному суді Києва.

 

Різниченко повідомив, що був охоронцем екс-президента і 21 – 23 лютого 2014 року супроводжував його під час втечі з України.

 

З його слів, увечері 21 лютого Янукович разом з сім'єю та охоронцями вилетіли на двох вертольотах із резиденції "Межигір'я" у Харків. Звідти вони вилетіли на двох літаках Falkon у невідомому напрямку, але диспетчер Украероруху передав екіпажу вимогу Олександра Турчинова повернутися на аеродром.

 

Різниченко заявив, що літаки сіли в Донецьку і Янукович із охороною пересіли в автомобілі й виїхали у бік Криму.

 

"Під час руху біля Бердянська (Запорізька область) ми під'їхали до сільськогосподарського поля… Освітили його фарами й відразу ж на поле сіли 3 вертольоти Мі-8", — зазначив свідок.

 

Він повідомив, що на вертольотах були зображені червоні зірки, пілоти були у військовій формі, але без шевронів.

 

"Я так думаю, що це були вертольоти Російської федерації", — сказав працівник УДО.

 

На цих вертольотах Януковича було вивезено в Анапу (Росія). 23 лютого з Анапи його було доставлено на літаку в Крим, зокрема в Ялту і на базу Чорноморського флоту РФ.

 

Зазначимо, що в четвер, 18 січня, суд має намір допитати чотирьох свідків сторони обвинувачення — військовослужбовців Управління державної охорони.

 

Нагадаємо, Генеральна прокуратура звинувачує Януковича у державній зраді. У справі фігурує лист Януковича від 1 березня 2014 року до президента РФ Владіміра Путіна із проханням увести війська в Україну. У ГПУ вважають, що цей лист узаконив надання Путіну дозволу на використання російських військ в Україні, що сприяло анексії Криму та окупації частини Донбасу.