Розвідка США визнала, що недооцінила розвиток ядерної програми КНДР — NYT

7 Січня 2018, 12:39

Розвідка США визнала, що недооцінила розвиток ядерної програми Північної Кореї. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на інтерв'ю колишніх і нинішніх працівників американських спецслужб.

Зазначається, що на початку президентства Дональда Трампа американські розвідувальні агентства повідомили нову адміністрацію, що у США є чотири роки, щоб уповільнити або зупинити розробку ракет, до того часу як Північна Корея випробує водневу бомбу, здатну завдати удару по американських містах.

За словами одного з американських чиновників, передбачалося, що КНДР не зможе нанести удар по території США до 2020 року, можливо, навіть 2022 року.

Однак у 2016 році лідер КНДР Кім Чен Ин протестував вісім ракет середньої дальності, сім з яких вибухнули під час запуску або розбилися в польоті.

У  вересні 2016 року Кім Чен Ин вшосте випробував ядерну бомбу, що на думку іноземних аналітиків є "першим успішним випробуванням Пхеньяном водневої бомби".

За їх оцінками, вибухова сила цієї зброї була приблизно у 15 разів більше, ніж сила атомної бомби, що вибухнула в Хіросімі в 1945 році.

"ЦРУ та інші американські розвідувальні служби передбачили, що цей момент настане, врешті-решт. Протягом десятиліть вони точно проектувати широку траєкторію ядерної програми Північної Кореї.Тим не менше їх нездатність передбачати швидкі кроки КНДР за останні кілька місяців тепер входить в число найбільш значних збоїв у розвідці в Америці", – заявили в недавніх інтерв'ю нинішні і колишні американські чиновники.

Нагадаємо, раніше в КНДР заявили, що в 2018 році не збираються змінювати свою ядерну програму і будуть надалі нарощувати військову міць.

Тим часом Міністерство фінансів США оголосило про розширення санкцій проти КНДР, включивши до списку двох північнокорейських чиновників за їх роль у розробці балістичних ракет.