Іспанський суд відмовився випустити екс-заступника глави Каталонії

5 Січня 2018, 16:35

У Іспанії в п'ятницю, 5 січня, Верховний суд відхилив апеляцію колишнього віце-прем'єра Каталонії Оріола Жункераса на рішення суду про продовження його утримання під вартою. Про це повідомляє El Pais.

Рішення про продовження утримання Жункераса під вартою було прийняте одноголосно трьома суддями апеляційної палати Верховного суду.

На думку суддів, ризик повторення злочину, в якому звинувачують Жункераса, а саме: заколот, непокора уряду, зловживання державними коштами, зберігається.

Зазначимо, що Жункерас напередодні подав прохання про звільнення з-під варти, оскільки повинен прийняти присягу на першому засіданні нового парламенту Каталонії 17 січня.

Раніше в Каталонії пройшли позачергові вибори в регіональний парламент, у яких за місця в 135-місцевому законодавчому органі іспанського регіону боротимуться шість основних політичних партій. За результатами підрахунку голосів перемогу здобили три партії, що виступають за незалежність автономії.

Як повідомлялося 28 листопада, колишній віце-президент уряду Каталонії Оріол Жункерас та низка екс-міністрів, яких влада Іспанії заарештувала за підозрою в заколоті й розтраті бюджетних коштів, надіслали листа до Верховного суду, у якому визнали владу Мадрида над регіоном. Згодом, 4 грудня іспанський Верховний суд ухвалив рішення звільнити під заставу в розмірі 100 тис. євро шістьох колишніх міністрів Каталонії.

Нагадаємо, парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії, а Іспанський уряд оголосив про позачергове засідання Кабінету Міністрів після голосування парламенту Каталонії за незалежність. Згодом сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка призупиняє автономію Каталонії та передбачає введення прямого управління в регіон. За активацію статті 155 Конституції проголосували 214 депутатів.