Катастрофа рейсу МН17. Усім підозрюваним запропонують добровільно постати перед судом – ГПУ

2 Січня 2018, 14:32
Після того, як оприлюднять список із іменами 120-ти осіб, причетних до катастрофи малазійського Боїнга MH17, їм буде офіційно повідомлено про підозру.  Про це повідомив заступник генпрокурора Євген Єнін.

"Оприлюднення імен осіб, причетних до катастрофи літака, є плановим проміжним етапом і свідченням того, що  Україна і Нідерланди приділяють максимальну увагу розслідуванню цієї справи. Наступним етапом буде офіційне повідомлення їм про підозру", – зазначив Єнін.

Заступник генпрокурора додав, що у Міжнародної слідчої групи буде ще певний час для завершення досудового слідства і передачі до суду обвинувальних актів відносно підозрюваних.

"Ми будемо пропонувати підозрюваним у добровільному порядку постати перед голландським судом", – сказав посадовець.

Кримінальні справи відносно громадян України будуть слухатися у суді Нідерландів за спеціальною процедурою, яка прописана у двосторонній міждержавній угоді.

"Тобто особа перебуватиме на території України, а свідчення будуть даватися голландському суду з використанням сучасних інформаційних технологій", – пояснив Єнін.

Зазначимо, що 2 січня мають бути оприлюднені імена 120 причетних до загибелі малайзійського Боїнга, збитого над Донеччиною.

Нагадаємо, Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на сході України 17 липня 2014 року. На борту перебувало 298 осіб, з них 196 – громадяни Нідерландів. В авіакатастрофі не вижив ніхто. Слідство встановило, що літак  був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії

28 вересня 2016 року в Нідерландах Спільна слідча група, в яку входить Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна, оголосила, що літак Малайзійських авіаліній рейсу MH17 було збито 17 липня 2014 із ЗРК «Бук», який був привезений з території Росії. Розслідування також встановило, що літак було збито саме ракетою типу 9М38, яка є на озброєнні модифікації російського ЗРК «Бук». Міжнародне слідство також зазначило, що пуск ракети було здійснено з території, яку не контролювали Збройні сили України.