Екзит-поли показали, яка партія перемагає на парламентських виборах у Каталонії

21 Грудня 2017, 23:43

У Каталонії на виборах до регіонального парламенту лідирують партії, які виступають за незалежність від Мадриду. Про це свідчать результати екзит-полів компанії GAD3, повідомляє місцеве видання La Vanguardia.

Згідно з результатами опитування, перемогу на виборах отримають представники лівоцентристської "Громадянської партії" (від 34 до 37 місць), друге місце прогнозують "Лівій республіканській партії Каталонії", яка теж виступає за незалежність (від 34 до 36 місць). Крім того, партія-прихильник відокремлення Каталонії від Іспанії Junts per Catalunya, зосереджена навколо екс-лідера уряду регіону Карлеса Пучдемона, отримає в новому парламенті регіону 28-29 місць.

Як зазначає видання, таким чином, згідно з екзит-полами, партії, які виступають за незалежність, можуть одержати абсолютну більшість новому парламенті (від 67 до 71 місць з 135).

Наразі влада автономії опрацювала вже 13,15% протоколів, які підтверджують результати екзит-полів.

За інформацією газети, явка до закриття виборчих дільниць становила 84%.

Нагадаємо, у Каталонії 21 грудня стартували позачергові вибори в регіональний парламент, у яких за місця в 135-місцевому законодавчому органі іспанського регіону боротимуться шість основних політичних партій. 

Нагадаємо, парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії, а Іспанський уряд оголосив про позачергове засідання Кабінету Міністрів після голосування парламенту Каталонії за незалежність. Згодом сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка призупиняє автономію Каталонії та передбачає введення прямого управління в регіон.