Європарламент проголосував за початок другої фази переговорів щодо Brexit

13 Грудня 2017, 16:42

У Страсбурзі в середу, 13 грудня, Європарламент проголосував за початок другого етапу переговорів щодо виходу Великої Британії з Європейського союзу. Про це повідомляє Reuters.

Відповідне рішення підтримали 556 депутатів, проти висловилися 62.

Водночас,  у Європарламенті наголосили, що Велика Британія повинна "цілком та добросовісно" перетворити угоду про вихід зі складу ЄС, досягнуту минулого тижня.

Голова Європарламенту Антоніо Таяні назвав результати голосування "важливим кроком уперед", але зазначив, що євродепутати досі занепокоєні питанням дотримання після Brexit прав громадян країн ЄС, які проживають у Британії, а також майбутнім врегулюванням статусу кордону між Ірландією та Північною Ірландією.

У свою чергу, голова переговорної групи від Брюсселя у Brexit-переговорах Мішель Барньє зазначив, що наступний етап переговорів має бути сфокусований на "короткому на визначеному" перехідному періоді, а також на попередньому обговоренні майбутніх відносин між Брюсселем та Лондоном. Наступна фаза переговорів, на думку Барньє, буде не менш складною, ніж попередня.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей домовилася з Європейським союзом засекретити остаточний розмір виплат за вихід країни з ЄС, який може перевищити 40 млрд фунтів стерлінгів. 12 грудня Мей повідомила, що країна заплатить за вихід з Євросоюзу від 40 до 44 млрд. євро. 

Нагадаємо, 20 листопада голова Європейського парламенту Антоніо Таяні заявив, що Британія має сплатити за вихід зі складу Європейського союзу (Brexit) 60 млрд євро.

Уряд Великої Британії заявив, що планує законодавчо оформити точний час виходу країни з Європейського Союзу. Вихід королівства з ЄС має відбутися 29 березня 2019 року о 23:00 за лондонським часом.

7 грудня у Євросоюзі заявили, що у Великої Британії є три дні для досягнення перших компромісних угод з приводу запланованого на 2019 рік виходу країни з ЄС. Уже 8 грудня президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та британський прем'єр-міністр Тереза Мей домовилися стосовно переходу до другого етапу переговорів про вихід Великої Британії з Євросоюзу.