Зміна статусу Єрусалиму. Ліга арабських держав закликала США скасувати своє рішення

10 Грудня 2017, 10:20

На терміновому засіданні 9 грудня Ліга арабських держав обговорила рішення президента США Дональда Трампа щодо визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. Про це пише Німецька хвиля.

Міністри закордонних справ одностайно розкритикували рішення Білого дому та погодилися, що Вашингтон втратив довіру як посередник у конфліктах на Близькому Сході.

Генеральний секретар Ліги Ахмед Абуль Гейт заявив, що рішення Трампа прирекло на "засудження" і США, і адміністрацію президента. "Це рішення дорівнює легалізації окупації", – зазначив Абуль Гейт, маючи на увазі анексію східного Єрусалима Ізраїлем у Шестиденній війні1967 року.

Палестинський представник Ріяд Аль-Малікі закликав світ визнати державність Палестини зі столицею у східному Єрусалимі та розкритикував Трампа за "упередженість" щодо палестинців. 

У своїй спільній заяві представники арабських держав закликали США скасувати рішення щодо Єрусалима, оскільки воно є "небезпечним порушенням міжнародного права".

Водночас міністр закордонних справ Лівану Гебран Басіль заявив, що арабським країнам варто запровадити санкції проти Вашингтона, щоб перешкодити перенесенню американського посольства до Єрусалима. "Проти рішення слід ужити запобіжні заходи (…) спочатку дипломатичні, тоді політичні, а потім економічні та фінансові санкції", – цитує його слова інформагенція Reuters.

Як повідомлялось, президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, попри застереження мусульманських лідерів та союзників з країн-ЄС.