Туреччина пред’явила Греції територіальні претензії

7 Грудня 2017, 17:35

У четвер, 7 грудня, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час свого офіційного візиту до Греції пред'явив Афінам територіальні претензії. Про це пише «Німецька хвиля».

Згідно з повідомленням, ще до відбуття до Афін турецький президент поставив під сумнів Лозанський договір від 1923 року. Згідно з угодою, Греція отримала майже всі острови в Егейському морі біля узбережжя Туреччини. Відтоді між Туреччиною і Грецією не припиняються суперечки про точне місце проходження кордону.

"Повітряні і морські кордони можна було б поліпшити", – заявив Ердоган.

У свою чергу, в Афінах роздратовано відреагували на претензії Ердогана, підкресливши, що його візит має сприяти "побудові мостів, а не стін".

Президент Греції Прокопіс Павлопулос виключив можливість перегляду Лозанський договору.

"Для нас цей договір не є предметом торгу. Він не вимагає ні перегляду, ані оновлення", – вказав він Ердогану в Афінах.

Зазначимо, що це перший візит президента Туреччини до Греції за останні 65 років.

Нагадаємо, в липні в уряді Греції Туреччину звинуватили в провалі переговорів щодо возз'єднання Кіпру. Острів Кіпр залишається розділеним на дві частини з 1974 року, коли Туреччина вторглася на Кіпр у відповідь на спробу перевороту задля об’єднання острову із Грецією. Острів розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру та визнану у світі Республіку Кіпр на півдні країни.