Працівники СБУ, які конвоювали Саакашвілі, мали право відкрити вогонь – Луценко

6 Грудня 2017, 14:30

Дії правоохоронців у спробі затримання лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі були законні. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні Верховної Ради 6 грудня, відповідаючи на запитання депутатів.

Луценко зазначив, що "розчарований" перебігом подій із затриманням Саакашвілі і знову закликав його прийти до слідчого.

"Ми могли би бути більш ефективними. Ті 12 працівників Служби безпеки України, які вчора везли Саакашвілі на допит, всі – учасники АТО, які пройшли бої, по закону мали відкрити вогонь на ураження", – сказав генпрокурор.

"Але ми думаємо про державу, а Саакашвілі, ховаючись за спинами українців обдурених і куплених за гроші Курченка, думає тільки про свій особистий комфорт… Тому ми йдалі будемо думати про дрежаву, інколи навіть не використовуючи всіх наданих нам прав. Але Саакашвілі буде затриманий", – наголосив Луценко.

Нагадаємо, уранці 5 грудня правоохоронці прийшли з обшуками у київську квартиру екс-очільника Одеської області і лідера Руху нових сил Міхеїла Саакашвілі. Після слідчих дій Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 Кримінального кодексу України, затримали політика. Крім того, активісти спробували облаштувати барикади навпроти під’їзду будинку, в якому живе Саакашвілі, у результаті чого сталися сутички між прихильниками політика і силовиками.

Згодом активісти витягли екс-президента Грузії Міхаіла Саакашвілі з автівки Служби Безпеки України. Саакашвілі виступив перед своїми прихильниками і закликав їх піти до будівлі парламенту.