Заробляв на жителях Вільнюса. У Литві викрили російський фейк про українця-нелегала

23 Листопада 2017, 17:15

У Литві два інтернет-ЗМІ, одне з яких пов’язане з російським державним холдингом "Россия сегодня", розповсюдили фейк про українця "нелегала", який начебто взяв автобус у лізинг і возив пасажирів вулицями Вільнюсу. Про це пише Delfi.

Згідно з фейковим повідомленням, в години пік у на маршруті 3G протягом деякого часу їздив 37-річний Валерій Ягелло, який брав у пасажирів, що нічого не підозрювали, гроші за проїзд.

Громадянин України начебто прибув у Литву в лютому 2016 року по туристичній візі з Миколаєва, при цьому не маючи прав на водіння.

У компанії Busos Nuoma він нібито придбав в лізинг за місячний внесок у 350 євро старий автобус Volvo B10M V (1994 г.п.). Ягелло начебто навіть підключив систему електронного розрахунку за проїзд до свого персонального рахунку в банку. Таким чином, йому вдавалося заробляти щодня по 2,5 тисячі євро.

Історію начебто підтвердили працівники Vilniaus viešasis transportas (системи громадського транспорту Вільнюса), послуги та логотипи якої нібито скопіював Ягелло.

Інформацію про те, що система е-квитка була з'єднана з рахунком "українця", фахівці взагалі назвали вигадкою з області фантастики.

Днями цю історію поширив діючий в Литві портал – Baltnews. До сьогоднішнього дня неправдиву новину можна було почитати на сайті видання "Обзор", вранці вона була видалена. При цьому перший посилається на другий, а "Обзор" взяв цю історію з сайту "Яплакал", зміст якого створюють анонімні користувачі.

Те, що новина вигадана порталу Delfi підтвердила і представник ЗАТ Vilniaus viešasis transportas Раса Норкене. Вона запевнила, що ні про такий випадок, ні про Ягелло компанія нічого не чула, а згаданий автобус був списаний ще 2007 року і пішов на металобрухт.

"Такий ланцюжок дезінформації тільки показує тісний зв'язок між Baltnews і" Обзор". Вони вже намагалися дискредитувати громадян України в Литві, але такими діями лише продовжують бруднити свою репутацію", – сказав викладач Інституту міжнародних відносин і політичних наук ВУ Неріюс Малюкявічюс, який більше 10 років займається питанням інформаційних воєн.

Нагадаємо, російська сторона СЦКК поширила фейкову інформацію про те, що підрозділи ЗСУ нібито обстріляли Донецьку фільтрувальну станцію, і вона через це не може працювати.