Порошенко підписав закон щодо судової реформи

22 Листопада 2017, 16:26

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Про це повідомила прес-служба глави держави.

Відповідний закон запроваджує нові правила судового процесу в цивільному, господарському, адміністративному судочинстві, а також вносяться деякі зміни до правил кримінального процесу.

Зазначається, що це найбільш комплексне реформування процесуального законодавства за останні 26 років.

Так, норми закону розширюють способи судового захисту та засоби доказування у судовому процесі, забезпечують його відкритість та прозорість, добросовісність користування процесуальними правами, компенсацію судових витрат, розумні строки розгляду справ та правову визначеність, тощо.

Також передбачене запровадження системи «електронного суду», яка спростить комунікацію із судом та зменшить витрати на утримання судової системи.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада проголосувала за президентський законопроект про судову реформу. Серед пропонованих змін були поправки депутата від Радикальної партії Андрія Лозового. Він, зокрема, запропонував відраховувати час, відведений для розслідування кримінальних проваджень, від моменту реєстрації злочину у Єдиному реєстрі досудових розслідувань (нині – від моменту оголошення підозри). Також нардеп запропонував обмежити загальний строк, відведений на розслідування, до 6 місяців. Із критикою прийнятих змін вже виступили правники та колеги нардепа. Зокрема, начальник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк застеріг, що через ці правки будуть закриті всі нерозслідувані справи, які стосуються злочинів часів Майдану.

Сам Андрій Лозовий стверджує, що суть цієї правки – дозволити оскаржувати необґрунтовані звинувачення й припинити затягування справ у судах.