Пучдемона та інших заарештованих політиків внесли у передвиборчі списки Каталонії

18 Листопада 2017, 11:38

Колишнього лідера уряду Каталонії Карлеса Пучдемона та колишніх членів каталонської адміністрації внесли у списки для регіональних виборів, які пррйдуть 21 грудня. Про це повідомляє DW.

Так, каталонські партії сформували списки, у яких перші місця займають прибічники незалежності регіону, які нині перебувають у попередньому ув'язненні або переховуються від іспанської влади за межами країни.

З 14 колишніх членів каталонської регіональної адміністрації, розпущеної урядом Іспанії на основі 155-ї статті конституції, 12 перебувають у двох великих списках.

Пучдемон, зокрема, очолює виборчий список "Разом за Каталонію", але нині переховується в Бельгії. Інший список очолює екс-віце-президент Оріолі Жункерас. Його руху республіканських "лівих" пророкують перемогу на виборах, проте абсолютну більшість голосів "ліві" навряд чи наберуть.

Прихильникам незалежності Каталонії, які раніше мали більшість в каталонському парламенті, протистоять партії, що виступають за єдину Іспанію. Опитування не виявляють явної переваги однієї з сторін. Офіційно виборча кампанія розпочнеться 5 грудня.

Раніше Пучдемон закликав прихильників незалежності представити єдиний список для позачергових парламентських виборів.

Нагадаємо, що 3 листопада іспанський суд видав міжнародний європейський ордер на арешт Пучдемона і чотирьох його союзників, які не з'явилися на засідання Верховного суду в Мадриді. Влада Бельгії підтвердила отримання ордера. 5 листопада колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон та ще четверо його соратників, які перебували разом з ним в Брюсселі, здалися бельгійської поліції.