Суд Італії залишив нацгвардійця Марківа під вартою

16 Листопада 2017, 16:19

Італійський суд залишив українського військового Нацгвардії Віталія Марківа під вартою. Про це в четвер, 16 листопада, повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у Twitter.

За його словами, суд відхилив клопотання Марківа про зміну запобіжного заходу на домашній арешт.

У зв’язку з таким рішенням, Аваков надіслав листа очільнику міністерства закордонних справ Італії Анджеліно Альфано.

"У зв’язку з відхиленням судом клопотання В. Марківа про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, надіслав листа шановному Міністрові закордонних справ Італії – з метою звернути увагу на факти, та закликати до об'єктивного і неупередженого суду.  Ми не залишимо нашого солдата!", – написав він.

Аваков наголосив, що Нацгвардія, яка знаходиться в підпорядкуванні Міністерства МВС, не мала на той час на озброєнні мінометів чи іншої зброї подібного масштабу та потужності.

За його словами, окрім відсутності особистих мотивів вбивати італійського фотожурналіста, Марків "аж ніяк не є тим, хто стріляв у нього мінометним вогнем".

Як повідомлялося, 13 жовтня під час зустрічі з італійським адвокатом нацгвардійця Віталія Марківа Раффаело делла Валле міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що зібрані докази підтверджують необґрунтованість обвинувачення. 

Нагадаємо, прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія) обвинувачує Віталія Марківа, громадянина Італії і України, в умисному вбивстві з міномета італійського фотографа Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року біля окупованого на той час Слов’янська Донецької області. Генеральна прокуратура України стверджує, що Марків не міг цього зробити, бо на озброєнні Національної гвардії, в лавах якої служить Марків, тоді взагалі не було мінометів. Також у ГПУ нагадали, що на той час згадану територію не контролювала українська влада і що Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.