Корупція в Міноборони. НАБУ оприлюднило схему розкрадання держкоштів

15 Листопада 2017, 19:14

Національне антикорупційне бюро України оприлюднило схему розкрадання державних коштів під час закупівлі палива для Міноборони. Відповідна інфографіка опублікувана на сайті відомства.

За версією слідства, на початку 2016 року комітет із конкурсних торгів Міноборони організував процедуру відкритих торгів на закупівлю рідинного палива.

За результатом торгів Комітет затвердив до оплати пропозиції одного з учасників торгів як найбільш економічно вигідні. З переможцем уклали 14 договорів про постачання понад 80 тис. тон палива для техніки спеціального призначення за рахунок коштів державного бюджету України на загальну суму понад 1 млрд грн.

Після поставки близько 1/20 обумовленого обсягу заступник міністра оборони та директор департаменту держзакупівель Міноборони спільно з переможцем торгів уклали додаткові угоди, відповідно до яких вартість палива зросла спочатку на 10%, а потім ще на 5,8%.

"Лише після безпідставного збільшення ціни за одиницю товару в середньому на 16% від початкової, переможець торгів починає постачати паливо. Внаслідок цього на користь постачальника безпідставно та незаконно було перераховано бюджетні кошти на загальну суму 149 млн 339 тис. грн", – пояснюють у НАБУ.

Як повідомлялося, 11 жовтня НАБУ затримало заступника міністра оборони Ігоря Павловського та директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів  МОУ  Володимира Гулєвича, службовця відділу Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів і працівника Департаменту внутрішнього аудиту МОУ за підозрою в розтраті державних коштів у сумі майже 150 млн грн. Корупційні схеми були пов’язані із закупівлею палива для оборонного відомства.

За інформацією ЗМІ, посадовці компанії "Трейд Коммодіті", яких підозрюють у причетності до розкрадання, втекли напередодні затримання. Згодом Національне антикорупційне бюро України затримало одного з інвесторів компанії "Трейд Коммодіті" Володимира Трофименка, а також Міноборони зобов’язали виплатити "Трейд коммодіті" понад 8 млн грн гарантій за пальне.

Наприкінці жовтня Національне антикорупційне бюро України оголосило у розшук ще двох підозрюваних у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів державного бюджету в особливо великих розмірах під час закупівлі палива для Міністерства оборони.