У ГПУ заявили, що арештовані кошти Онищенка не зникали з Ощадбанку

8 Листопада 2017, 18:08

У Генеральній прокуратурі заперечили зникнення $156,8 млн sз арештованих рахунків компанії, підконтрольній нардепу Олександру Онищенку. Про це заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін, передають "Українські Новини".

"Гроші є. Зазначені кошти "Ощадбанк" перерахував на рахунки Державної казначейської служби. Надалі Верховна Рада вирішила долю цих грошей, визначивши їх цільове використання", – сказав він.

"На цьому тлі нам незрозуміла позиція НАБУ щодо допитів керівництва "Ощадбанку", оскільки інформацію про ці кошти можна було отримати шляхом звернення в казначейську службу. Оцінку діям НАБУ повинна дати Спеціалізована антикорупційна прокуратура", – додав Єнін.

Прокурор також продемонстрував лист "Ощадбанку" про перерахування грошей Онищенка в Держказначейство.

Раніше в НАБУ заявили, що заарештовані в "Ощадбанку" гроші, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаної з нардепом Олександром Онищенком, зникли. Через це бюро зареєструвало кримінальне провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ВАТ "Державний ощадний банк України" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт.

Нагадаємо, 15 жовтня Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що САП направила до суду клопотання про дозвіл на заочне засудження у "газовій справі" щодо народного депутата Олександра Онищенка.

Зазначимо, у лютому детективи НАБУ розпочали досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування» у грудні 2015 року. За версією слідства,  в період з січня 2013 року по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу, в розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого ПАТ «Укргазвидобування» спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн грн.

Загалом у березні слідство встановило причетність до участі у «газовій схемі» 29 осіб. Наразі 8 осіб, у тому числі народний депутат України Олександр Онищенко, перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб скеровано до суду, із них щодо 7 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок.

Як повідомлялося, у вересні детективи Національного антикорупційного бюро України затримали одного з ймовірних учасників злочинної організації з розкрадання природного газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ «Укргазвидобування».