Климпуш-Цинцадзе заявила, що Угорщина перейшла до блокування відносин України з НАТО

8 Листопада 2017, 14:25

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна розраховує на допомогу НАТО у вирішенні питання щодо намірів Угорщини блокувати ініціативи України в Альянсі. Про це повідомляє "Європейська правда".

"В штаб-квартирі це сприймається як неприйнятна поведінка, і Альянс сам зацікавлений у тому, щоби це питання було вирішене. В НАТО є досвід вирішення складних внутрішніх конфліктів між державами-членами. Тому я сподіваюся, що буде достатньо бажання і волі країн-членів НАТО, які можуть розмовляти з Угорщиною з позиції резону", – зауважила віце-прем’єр під час візиту до штаб-квартири НАТО.

За її словами, угорський уряд користується тим, що у НАТО діє принцип консенсусу, й саме тому блокує плани між Альянсом і Україною.

"Україна стурбована ультимативною поведінкою Угорщини, яку вона виставляє через незадоволення мовною статтею закону про освіту. Всі наші спроби вести діалог розбиваються через неготовність до діалогу угорської сторони", -сказала Цинцадзе.

Нагадаємо, 27 жовтня голова угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що Угорщина не зможе підтримати євроінтеграційні зусилля України, тому Будапешт заветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня.

Як повідомлялося, 28 вересня в Україні набув чинності закон "Про освіту", який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою. Міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС через підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту", а також попередила Україну про можливі санкції в разі невідкликання закону про освіту.

Згодом міністр освіти та науки України Лілія Гриневич та міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балог домовилися про декілька напрямків співпраці щодо закону про "Про освіту".