Віце-консул Польщі назвав Львів польським містом

8 Листопада 2017, 12:00

Віце-консул Польщі Марек Запур заявив, що Української держави в період 1919-20-х років не існувало, а Львів є польським містом. Про це написав завідувач відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук у Facebook.

За словами історика, відповідна заява прозвучала 6 листопада у Рівненському обласному краєзнавчого музеї, де відбувся круглий стіл "Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період".

Читайте також: Українсько-польське напруження. Що призвело до охолодження стосунків між Києвом і Варшавою

"Українські науковці на круглому столі чітко заявили, що захід є провокаційним, і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Насправді "волинський експеримент" був спрямований на утвердження польської влади та спольщення і асиміляцію місцевих українців", – сказав Марчук.

У свою чергу польський віце-консул встав і заперечив усі факти.

"Української держави у той час не існувало, Львів – то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас", – сказав Запур.

Нагадаємо, 7 листопада очільник Міністерства закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Київ "використовує" Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Зазначимо, 6 листопада міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що уряд Польщі не може погодитися із відкриттям Меморіалу Героям Карпатської України.

Раніше Ващиковський заявив, що в історичних питаннях Польща чекає кроків з боку України.

Як повідомлялося, 2 листопада міністр закордонних справ Польщі Ващиковський заявив, що українці з антипольськими поглядами не зможуть потрапити до Польщі. За словами очільника польського МЗС, люди, які "демонстративно" носять мундири СС «Галичина», не зможуть проїхати через кордон.