У Франції журнал назвав анексію Криму “реінтеграцією”

7 Листопада 2017, 13:28

Дипломатичний представник України в Франції Олег Шамшур повідомив, що журнал Les secrets de la Russie ("Секрети Росії") опублікував матеріал, де містяться історичні та політичні неточності щодо Криму, Донбасу і Київської Русі. Про це йдеться в відкритому листі оприлюдненому в вівторок, 7 листопада, на сторінці посольства Франції у Facebook.

Шамшур зазначив, що окремі дефініції в журналі суперечать міжнародному праву, а саме – згадка про незаконну анексію Криму як про "реінтеграцію".

"У такий спосіб ви легітимізуєте кричуще порушення Росією міжнародного права, замість того, щоб говорити правду, яка визнана міжнародним співтовариством та Організацією Об'єднаних Націй: насправді це незаконна окупація", – йдеться в повідомленні.

Український посол  наголосив, що видання цитує лише французьких політиків з проросійською позицією, які "неодноразово у незаконний спосіб відвідували Автономну Республіку Крим (Україна), окуповану Росією, порушуючи норми міжнародного права, українське законодавство та демонструючи неповагу до офіційної позиції Франції та міжнародної спільноти".

Крім того,він відзначив історичні неточності у статтях стосовно Київської Русі з VIII по XI ст., де вона представлена як Росія. За його словами, таке тлумачення свідомо використовується РФ для маніпулювання історичними фактами та присвоєння історії іншої країни.

"Що мене також здивувало, то це те, що ви проводите абсолютно антиісторичні паралелі між українськими запорізькими козаками, увічненими І. Рєпіним, які втілюють прагнення України до свободи, її боротьбу за незалежність та терористичними найманцями, які захопили у заручники частину населення Донецької та Луганської областей (Україна) та діють на замовлення Росії, за її фінансування та озброєння", – зазначається в листі.

Нагадаємо, італійська газета La Gazzetta dello Sport опублікувала прев'ю матчу Ліги чемпіонів "Шахтар" – "Наполі", проілюструвавши його карткою, де Крим вказано територією РФ.